Błąd przy korzystaniu z instrukcji switch

0

Na początku ładnie się przywitam gdyż to jest mój pierwszy post. Witam wszystkich.
Niedawno zacząłem uczyć się C++ i mam następujący problem z instrukcją switch.

#include <iostream>

int main() 
{

std::cout		<<"Witaj w moim sklepie,coz moge Ci podac?"
				<<"1.Warzywa"
				<<"2.Napoje"
				<<"3.Alkohol";
	int	liczba;
	std::cin>>liczba;
}
	


switch(liczba)
{

	case 1:
		std::cout<<"Pomidor czy ogorek?";
		
	case 2:
		std:cout<<"Pepsi czy cola?";
		
	case 3:
		std:cout<<"Piwo czy wodka?";
		
	default:
		std:cout<<"Niestety nie mam takiego towaru";

	
	
	
	
	
	
	return 0;
} 

To jest mój malutki programik,gdy chcę go skompilować wyskakuje błąd " [Error] expected unqualified-id before 'switch'"
Kompilator i jego wersję zamieściłem w tytule. Mam nadzieję na szybkie rozwiązanie mojego problemu.
Wszelkie uwagi mile widziane.

0

Znajdź klamrę zamykającą main oraz klamrę zamykającą switch.

0

Mówisz o { }? Wydaje mi się że są w odpowiednich miejscach. Powinny być gdzieś indziej?
Mam jeszcze 2 prośby

  1. Przeniesienie tematu do działu Newbie (przepraszam za zaśmiecanie tego działu,nie zauważyłem tamtego za pierwszym razem)
  2. Jeśli klamry są w złych miejscach ( a z tego co piszecie to są) to mógłby mi ktoś wskazać gdzie powinny się one znajdować? Próbowałem już kilka sposobów i za każdym razem ten sam rezultat.
1

Dev C++ to nie kompilator. To nawet dobre IDE nie jest.

0
1eden napisał(a)
  1. Jeśli klamry są w złych miejscach ( a z tego co piszecie to są) to mógłby mi ktoś wskazać gdzie powinny się one znajdować? Próbowałem już kilka sposobów i za każdym razem ten sam rezultat.

Musisz umieścić blok switch wewnątrz funkcji main.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1