Program do odwracania kolejności znaków w stringu bez używania gotowych metod

0

Witam,
mam takie zadanie testowe, które próbuję wymóżdzyć i jakoś mi nie idzie :D

Utwórz łańcuch znaków zawierający słowo "Programowanie". Napisz program odwracający kolejność znaków w łańcuchu - nie korzystaj z gotowych metod. Wyświetl podany łańcuch przed i po modyfikacji.

Zrobiłem tą pierwszą część, przed modyfikacją. No i co dalej. Stanęło na tym:

 public static void main(String[]args)
    {
        String [] tab = new String[20];
        String slowo = "Programowanie";
      tab[0]=slowo;
        System.out.println(tab[0]);
        
    }

Prosiłbym o soczystą podpowiedź jak odczytać ten napis od tyłu :D nie mam zielonego pojęcia. Wujek google mi jakoś nie chce pomóc. Chyba źle szukam. Dzięki i proszę mnie oszczędzić tym razem :*

2

Użyj metody charAt.

0

pętla for, długość stringa, podstawowe operacje matematyczne (odejmowanie) oraz charAt.

dwa tygodnie minęły od Twoich ostatnich zadań, a Ty dalej potrafisz jedynie wyświetlić stringa?

I tak cały semestr za Ciebie mamy się uczyć?

0

Napisz program odwracający kolejność znaków w łańcuchu - nie korzystaj z gotowych metod.

0

Wybacz jeśli ci sprawiłem kłopot. Nie umiem tego po prostu... A jestem na zasranej informatyce, nie ze względu na programowanie.

1

Z całą pewnością .charAt oraz .length są dozwolone do użytku.

0
public class Zad3 {
    public static void main(String[]args)
    {
        String [] tab = new String[13];
        String slowo = "Programowanie";
      tab[0]=slowo;
        System.out.println(tab[0]);
        for(int i=tab.length-1;i>=0;i--)
        {
            char wynik = tab[0].charAt(i);
        
            System.out.print(wynik);
        }
    }

Dzięki :) już cacy. Zbliża mi się kolos, naprawdę potrzebuję pomocy, mam pare dni do nadrobienia, mam nadzieję, że będę mógł jeszcze liczyć na Waszą pomoc.

0

OMG!

        String slowo = "Programowanie";
        System.out.println(slowo);
        for(int i=slowo.length-1;i>=0;--i) System.out.print(slowo.charAt(i));
0

no ale też działa, jak wstawie "słowo" jako element tablicy, ale w sumie masz rację, zbędny kod :D dzięki.

for(int i=slowo.length()-1;i>=0;i--)

zjadłeś nawias ;D

0
ziben69 napisał(a):

Wybacz jeśli ci sprawiłem kłopot. Nie umiem tego po prostu... A jestem na zasranej informatyce, nie ze względu na programowanie.

Czy wiesz co właśnie zrobiłeś?

To tak jakbyś wyszedł na ulicę i publicznie spalił Pismo Święte, podeptał godło i zrobił kupę na flagę Polski...

0

Ojej. Rzeczywiście, teraz dopiero przeczytałem to co napisałem. Nie myślę już.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1