Wyszukiwanie największego elementu w tablicy

0

Jak zrobić wyszukiwanie największego elementu w tablicy A i przeniesienie go do tablicy B oraz zastąpić go zerem w tym kodzie:

 #include <iostream>
#include <cstdlib>

/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */
using namespace std;
int main( int argc, char ** argv ) {
    int licznik, i, j, n,;
    cout << "Podaj ilosc liczb w tablicy: ";
    cin >> n;
    int A[ n ];
    
    for( licznik = 0; licznik < n; licznik++ )
    {
        A[ licznik ] =( rand() % 12 );
        cout << endl;
    }
    cout << "Tablica jest wielkosci: " << n << " liczb: " << endl;
    cout << "Liczby w kolejnosci nie posortowanej: ";
    for( i = 0; i < n; i++ )
    {
        cout << A[ i ] << "; ";
    }
    cout << endl;
    for( i = 0; i < n; i++ )
    {
        for( j = 0; j < n - 1; j++ )
        {
            if( A[ j ] > A[ j + 1 ] )
            {
                pom = A[ j ];
                A[ j ] = A[ j + 1 ];
                A[ j + 1 ] = pom;
            }
        }
    }
    for( i = 0; i < n; i++ )
    {
        cout << A[ i ] << "; ";
    }
    cout << endl;
    system( "pause" );
    return( 0 );
}
0

A z czym konkretnie masz problem?

0
halcik napisał(a):

Jak zrobić wyszukiwanie największego elementu w tablicy A i przeniesienie go do tablicy B oraz zastąpić go zerem w tym kodzie:
Nie da się, ponieważ w podanym kodzie nie ma tablicy B.

0

znajdujesz największy element w tablicy wraz z jego indeksem. Następnie robisz to co tam pisałeś w treści. W treści nie sprecyzowałeś jak ma się zachować program dla takiego przypadku wejściowego:
100, 1, 2, 3, 100, 100, 4, 5 (kilka największych elementów)

lub:
-5, -4, -1, -7, 0, -9 (największy element to 0 i zastąpisz je zerem?)

0
_13th_Dragon napisał(a):
halcik napisał(a):

Jak zrobić wyszukiwanie największego elementu w tablicy A i przeniesienie go do tablicy B oraz zastąpić go zerem w tym kodzie:
Nie da się, ponieważ w podanym kodzie nie ma tablicy B.

wystarczy dodać int B[n]

krwq napisał(a):

znajdujesz największy element w tablicy wraz z jego indeksem. Następnie robisz to co tam pisałeś w treści. W treści nie sprecyzowałeś jak ma się zachować program dla takiego przypadku wejściowego:
100, 1, 2, 3, 100, 100, 4, 5 (kilka największych elementów)

lub:
-5, -4, -1, -7, 0, -9 (największy element to 0 i zastąpisz je zerem?)

program nie podaje liczb minusowych, a co do powtarzających się to nie zastanawiałem się nad tym :<

Rev napisał(a):

A z czym konkretnie masz problem?

Konkretnie jak wyszukać największą liczbę ?

0
halcik napisał(a):

Konkretnie jak wyszukać największą liczbę ?

Czy ty odpaliłeś ten program kiedykolwiek ?!

cout<<"Największa liczba to: A["<<(n-1)<<"]="<<A[n-1]<<endl;
0

Ok działa ;>

0

Dobra nadal nie mogę sobie poradzić z przeniesieniem tej liczby do tablicy B, jakieś pomysły ?

0

Może w końcu powiesz o co ci chodzi?

int B[1]={0};
swap(B[0],A[n-1]);
0

Piszę przecież w pierwszym poście ;p Chodzi mi o to aby ten program wyszukiwał największą liczbę z tablicy A, dodał ją do tablicy B i zastąpił w tablicy A zerem.

0

To zadanie pozbawione sensu ponieważ nie masz tablicy B nawet jak ją zadeklarujesz to dostaniesz jednoelementową tablice. Czyli nie powiedziałeś co zamierzasz zrobić (może nie zrozumiałeś zadania).

0

Będzie tablica jednoelementowa i do niej trzeba dodać tą największą liczbę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1