Wyznaczanie największego elementu wiersza

0

Chciałbym napisać program wyznaczający największy element wiersza. Niestety mój program przypisuje cały czas największą wartość w wierszu elementowi z zerowej kolumny. Prosiłbym o poprawienie tego programu tak, aby działał poprawnie. Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

void maks(int tab[a][b], int w, int k)
{
    int maks;

    int j,i;
    for(i=0; i<w; i++)
    {   
        maks=tab[i][0];
        for(j=0; j<k; j++)
        {   
            if(maks<tab[i][j]) tab[i][j]=maks;
        }
        cout<<endl;
        cout<<"Maks "<< i << maks<<endl;
    }
}
1
int maks(int row[])
  {
   int i,Mx=row[0];
   for(i=1;i<b;++i) if(Mx<row[i]) Mx=row[i];
   return Mx;
  }

int  maks(int tab[][b],int w)
  {
   return maks(tab[w]);
  }
0

Powiem szczerze, że za bardzo nie rozumiem co tu się dzieję. Jakbyś mógł to wytłumaczyć byłbym wdzięczny.

usunięcie cytowania całego poprzedniego posta - fp

0

Dlaczego wysyłasz tab[w] do maks ? Rozumiem, że tab[w] oznacza wiersze w tablica tab[a][b] ?

1
Scruffy napisał(a):

Dlaczego wysyłasz tab[w] do maks ? Rozumiem, że tab[w] oznacza wiersze w tablica tab[a][b] ?

w - numer wiersza;
tab[w] - to jest cały wiersz
Czyli uproszczamy zadanie, teraz ta druga funkcja ma znaleźć maksimum w zwykłej tablice.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1