OIG- dodawanie dwóch liczb w C++

0

Hej,
przygotowuję się do OIG i mam problem. U mnie wszystko pięknie działa, a u nich jak zwykle błędy -_-
Treść zadania:
"Wczytaj ze standardowego wejścia dwie liczby oddzielone spacją. Oblicz ich sumę i wynik działania wypisz na
standardowe wyjście. Suma wczytanych liczb nie przekroczy wartości 65 000."
No to napisałem taki oto kod:

 
#include <iostream> 
using namespace std; 
int main() 
{ 
    int a, b, s; 
    cin >> a >> b; 
    s = a + b; 
    cout << s; 
}

A tu za każdym razem błąd. Już nie wiem co zrobić.
Proszę o jakieś nakierowanie co może być nie tak :)

0

Nigdzie nie napisali, że liczby są całkowite.

0

Przecież Twój kod działa - http://ideone.com/BV1JPt

Suma wczytanych liczb nie przekroczy wartości 65 000.

To zdanie jest niepełne, więc nie wiadomo co z tym począć.

0

Jednak nie działa. Zauważ, że na ideone'ie często kod działa, a już na np. SPOJ'u niekoniecznie. Spróbuję zrobić to na double.

Zmiana typu zmiennej też nic nie przyniosła...

0

A tu za każdym razem błąd. Już nie wiem co zrobić.

Jednak nie działa. [...] Zmiana typu zmiennej też nic nie przyniosła...

Może w końcu napiszesz jaki to błąd oraz w której linii występuje, czy mamy dalej zgadywać? Twój kod jest według mnie poprawny składniowo, daje się skompilować i działa prawidłowo, więc problem pewnie leży gdzie indziej; Ale podaj więcej informacji, bo jak piszę - zgadywanie do niczego nie prowadzi.

0

Nie uważasz, że jeżeli wiedziałbym w czym tkwi problem to napisałbym o tym na samym początku? Niestety, ale platforma z zadaniami jest tak niedorozwinięta, że po wejściu w status mojego rozwiązania jedyne co widzę to to:
Przechwytywanie.PNG

0

BTW. dla porównania z identycznym zadaniem (tylko chodziło o odejmowanie) również miałem długą przeprawę (w pierwotnej wersji było cout << a - b;, a zaakceptowało dopiero dodanie zmiennej s i wyświetlenie w sposób cout << s;)...

1

Zamień:

Gimbazjalista napisał(a):
cout << s; 

na

cout << s << '\n'; 

Jest to dobry zwyczaj, czasem brak znaku nowej linii, na niektórych "sprawdzaczkach" powoduje problemy.

A jeśli przygotowujesz się do olimpiady to pomyśl nad optymalizacją kodu, Twój kod można (z iostream) zapisać:

 
#include <iostream> 

using namespace std; 

int main() 
 { 
  ios_base::sync_with_stdio(false); //Poniewaz uzywasz strumieni
  int a, b; //s jest zbedna //int jesli 'a' i 'b' sa calkowite
  cin >> a >> b;  
  cout << (a + b) << '\n'; //wypisanie wraz ze znakiem nowej linii
 }

Wynik: http://ideone.com/0EKDz0

Dodatkowo możesz przejść na pracę na main.edu.pl , szczególnie, jeżeli krytykujesz aktualnie używaną platformę.

0

Gimbazjalista lepiej jest używać scanf i printf. Może wtedy pójdzie.

0

Błąd jest banalny a wynika z nie zrozumienia całej treści zadania:
Może tak jeszcze wypisz działanie:

 #include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    long long int a,b;
    cin>>a>>b;
    cout<<a<<"+"<<b<<"="<<a+b;
}

Powodzenia na OIG :) Ja też biorę udział :)

0

Ja bym ci uciął punkty za long long int. Suma liczb ma nie przekraczać 65 000. Do takich liczb wystarczy unsigned short, jeśli przyjmiemy, że mamy do czynienia z liczbami nieujemnymi.

http://stackoverflow.com/questions/589575/size-of-int-long-etc

Wydaje mi się, że maksymalny wynik nie został podany bez powodu ;)

Adam Programmer napisał(a):

Błąd jest banalny a wynika z nie zrozumienia całej treści zadania:[...]

Czy treść zadania jest dłuższa, niż to co przytoczył "Gimbazjalista" ? Jeśli nie, to ja bym tu nie mówił o niezrozumieniu całej treści zadania, tylko o niedokładnym napisaniu tej treści.

Czy masz może w treści zadania napisane jakiego wyjścia program ma się spodziewać dla danego wejścia, jak w OI?

0

Misiaczki wiecie że nie wolno prosić o rozwiązania trwających konkursów i takich rozwiązań udostępniać? Ktoś może was za to zdyskwalifikować...

0

Ale przecież to nie jest poziom OIG :) To zadanie jest z warsztatów organizowanych przez organizację talent. Warsztaty te odbywają się w szkołach i są przeznaczone dla gimnazjalistów, mają na celu nauczenie podstaw programowania :)

0

@Adam Programmer tylko ze my nie śledzimy tych konkursów i jak za 2 tygodnie autor spyta o inne zdanie to może się okazać ze też dostanie odpowiedź i wyśle je na konkurs...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1