Dlaczego parser krzyczy: String.method is no a f...

0

Pytanie jest takie: jeżeli zadeklarowałem funkcję String, to dlaczego on krzyczy, że String.method is not a function? Tak w ogóle ten kod ma zamieniać znaki encji na te, które są w tabeli entity. Ponadto jest to książkowy przykład definicji modułu - to tak jakby się ktoś dziwił składni. Oczywiście zauważyłem, że już dzisiaj zacząłem w innym wątki podobny problem, ale tym razem kontekst jest trochę inny, bo tamto dotyczyło rekurencji.

 
<script type="text/javascript">
function String(){};
String.method('metoda',function(){
var entity = {
quot:'"',
lt:'<',
gt:'>'

};
return function(){

return this.replace( /&([^&;]+);/g,
				function(a,b){
				var r=entity[b];
				return typeof r==='string' ? r:a;}
					);
				};
}());

document.write('&lt;&quot;&gt;'.metoda());
</script>

1

Może najpierw przeczytaj do końca i utrwal jakikolwiek kurs programowania w javascript, bo ten wątek jest kolejnym, w którym masz problem z ogarnięciem składni języka.

0
finito napisał(a)

Najpierw może??? Najpierw to może czytaj uważniej i ze zrozumieniem. Przecież wyraźnie napisałem, że przerabiam ksiązkę do javascript mocne strony. Zastanów się przez chwilę ile sensu ma twój post. Odsyłasz do kursów osobę, która właśnie taki kurs przerabia.

Okej, zwracam honor. W tym poscie o tej książce nie napisałem. Napisałem jednak w poprzednich.

  1. jak słusznie zauważyłeś - nie napisałeś nic o czytaniu książki;
  2. nie śledzę Twoich wątków, bo z javascriptem mam tyle wspólnego, co z lotami kosmicznymi;
  3. fakt, iż czytasz książkę nie usprawiedliwia Twojej niewiedzy dotyczącej składni języka;
  4. najpierw czytaj, sprawdzaj, testuj;
  5. nie idzie - przeczytaj kurs jeszcze raz;
  6. nie idzie - szukaj odpowiedzi i objaśnień błędów w Google, FAQ;
  7. nie idzie - dopiero wtedy zakładaj wątek;
    W przeciwnym razie w kółko będziesz zakładał wątki z pytaniami o banalne podstawy i w kółko będziesz odsyłany tam skąd przyszedłeś (czyt. do kursów).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1