C# + MySQL łączenie treści z rekordów

0

Cześć jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość i w razie czego o przeniesienie do innego działu.

Otóż mam taki problem, że nawet nie wiem jak go poszukać w google.
Mam tabelę

ID wys
1 10
2 30
3 14
I chciałbym by zliczyło wszystkie liczby z kolumny wys, 10 + 30 + 14 = 54. Jak to zrobić?
0

wygoogluj jak się połączyć z bazą i użyj funkcji mysql sum(wys)

0

Jak mam użyć ten funkcji?

0

Zrób zapytanie typu:

SELECT SUM(wys) FROM tabela
0

Mam takie coś:

DataTable defTable = excutequery("select SUM(wys) from bazatest");
foreach (DataRow dd in defTable.Rows)
{
string wysall = dd["wys"].ToString();
}

I nie działa mi to SUM()

0

Wg mnie pasowałoby użyć coś takiego:

            MySqlConnection conn = new MySqlConnection("Server=localhost;Database=test;Uid=root;");
            MySqlCommand command = new MySqlCommand("SELECT SUM(wys) FROM test",conn);
            conn.Open();
            MySqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
            reader.Read();
            Console.WriteLine(reader.GetString(0));
            conn.Close();
0

A jeśli chce to przekonwertować na liczby (int), to jak miałbym to zrobić?

0

Radziłbym jednak poczytać jakiś kurs bo dalej nie da się tak pisać bez takich podstaw.
Reader może od razu skonwertować do inta jak jest tutaj : http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/es/connector-net-examples-mysqldatareader.html
A jak nie to int/float/double.Parse lub Convert.

0
Markness napisał(a):

Wg mnie pasowałoby użyć coś takiego:

            MySqlConnection conn = new MySqlConnection("Server=localhost;Database=test;Uid=root;");
            MySqlCommand command = new MySqlCommand("SELECT SUM(wys) FROM test",conn);
            conn.Open();
            MySqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
            reader.Read();
            Console.WriteLine(reader.GetString(0));
            conn.Close();

Tylko po co ten MySqlDataReader ?

int suma = (int)command.ExecuteScalar();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1