łączenie rekordów z tabeli mysql

0

Witam

Mam problem odnośnie wyświetlania danych z bazy mysql mam tabele kraje a w niej np:

id | Kraj

1 USA
2 Polska
3 UK
4 Niemcy itd

Chciałbym zrobić takie zapytanie które wyświetli mi rekordy w jednej linii np. USA, Polska

np SELECT kraj FROM kraje WHERE id < 3;

Jednak to i tak zrobi mi dwa rekordy a ja potrzebuję jeden zawierający oba rekordy.

0

obawiam się, że może to się skończyć na kursorze i pętli po wszystkich rekordach zwróconych przez pierwsze zapytanie

0

oj ŁF ;P wtopka ;]

SELECT group_concat( kraj SEPARATOR ', ' )
FROM kraje WHERE id < 3;

0

pracuję z mssql, nie z mysql, szukałem w dokumentacji mysql analogicznej funkcji z mssql, nie znalazłem, przemyślenia zamieściłem w poście i już. gdzie tu wtopa?

// dopisane
nie bulwersuję się, nawet ciśnienie mi nie skoczyło. nie zapomniałem, tylko nie znałem tej funkcji ;] peace man [browar]

0

nie bulwersuj się tak, po prostu myślałem że zapomniałeś o group_concat
pardon ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1