Zadanie; wskazanie wybranej częsci myszką i zmiana koloru danego obszaru

0

Witam
Mam mały problem z zadaniem:
Dany jest kwadrat o wymiarach 10a na 10a podzielony na 100 części. Program powinien umożliwiać użytkownikowi po wskazaniu wybranej części myszką zmianę koloru tego obszaru na dowolny (lub wybrany z listy dostępnych kolorów).

Napisałem dopiero okno i narysowałem kwadrat. Nie mam pojęcia jak za to się zabrać dalej. Bardzo prosiłbym o pomoc. Wiem że na pewno nikt za mnie tego nie napisze. Prosiłbym o nakierowanie jak zrobić to zadanie.
Do tej pory napisałem dopiero takie coś. Brakuje mi jeden punkt do zaliczenia a jest to ostatni program za 3 punkty który musze oddać w poniedziałek .

import java.util.Scanner;
import javax.swing.;
import java.awt.
;
import java.awt.geom.*;
import java.awt.Color;
import java.awt.BasicStroke;

import javax.swing.JPanel;

import javax.swing.*;

public class Program1
{
private static Scanner in;
public static void main(String[] args)
{
Okno okno = new Okno();
okno.setDefaultCloseOperation( JFrame.EXIT_ON_CLOSE );

    // Uczynienie okna widzialnym
    okno.setVisible(true);

    Graphics g = okno.getGraphics();



 
}

}

class Okno extends JFrame  

{
public static final int SZER = 800; // szerokosc okna w pikselach
public static final int WYS = 800; // wysokosc okna w pikselach

public Okno()
{
    // Ustawienie rozmiarow okna
    setSize( SZER, WYS );  // ustawienie rozmiarow okna
    // Pozyskanie powierzchni zawartości
0

Po pierwsze to nie jest cały kod, jak podajesz jakiś problem to SSCE.org
Po drugie - jeśli już masz kwadrat to dodaj coś takiego:
[code]
addMouseListener(new MouseAdapter() {

	public void mousePressed(MouseEvent e) {
    	x = e.getX();
    	y = e.getY();

if (x >= 999 && x <= 999
&& y >= 999 && y <= 999) {
//warunkiem tutaj są współrzędne małego kwadratu
//tutaj zmień kolor twojego kwadratu, czyli załóżmy
kwadrat44.setColor(color);
}
}[/code]
zamiast 999 podstawiasz wartości ograniczające twój kwadrat kolejno z lewej, prawej, dołu i góry

oraclowskie demo:
http://docs.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/events/mousemotionlistener.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1