Skopiowanie części obszaru

0

Witam :)
Bardzo ogólny temat bo na razie nie umiem lepiej sformułować.

Chciałbym skopiować część otwartego okna przeglądarki, a konkretnie tekstu w nim się znajdującego. (np obszaru prostokątnego)
Do schowka lub od razu do pliku.
(coś jak zaznaczenie mysza obszaru, ctrl+c, ctrl+v)
Czy jest taka możliwość za pomocą bash czy innego?

0

Z basha?

Prawy przycisk na strone -> Zbadaj -> Masz zaznaczony element -> Copy ?

0

Tylko ze w tym obszarze jest parę elementów.
A mi chodzi o szybkie skopiowanie.

W sumie teraz ułożyło mi się dopiero co chcę osiągnąć w tym skrypcie. (Przepraszam bardzo)

Pokrótce, chodzi o sprawdzenie czy na stronie występuje słowo kluczowe
jeśli tak to odtwarza mi się dźwięk.

Niekoniecznie musi być w bash, może bardziej coś uniwersalnego żeby pod windowsem też działało.

0
kotek psotek napisał(a):

Pokrótce, chodzi o sprawdzenie czy na stronie występuje słowo kluczowe
jeśli tak to odtwarza mi się dźwięk.

Niekoniecznie musi być w bash, może bardziej coś uniwersalnego żeby pod windowsem też działało.

Javascript?

czy_jest_slowo = document.body.innerHTML.indexOf("słowo");

Dźwięk sobie sam podepnij.

1

Pokrótce, chodzi o sprawdzenie czy na stronie występuje słowo kluczowe jeśli tak to odtwarza mi się dźwięk.

Zakładam Ubuntu 18.04.

$ url=https://4programmers.net/Forum/Inne/322938-skopiowanie_czesci_obszaru
$ alert=/usr/share/sounds/gnome/default/alerts/glass.ogg
$ curl -s "$url" | grep -F -m 1 -q '>kotek psotek</a></s' && paplay "$alert"
$ 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1