Pytanie odnośnie wyświetlania plików

0

Witam!
napisałem klas otwierającą plik i zapisującą jego zawartość do tablic w tej klasie umieściłem zmienną publiczną nazwa - odpowiada ona za nazwę pliku i w tej klasie jest pusta.
Napisałem drugą klasę w której plik miał się otwierać po naciśnięciu przycisku z menu, powinno wyświetlić plik o nazwie 1.txt z dysku c

Object zdarzenie = e.getSource();
			
if (zdarzenie == mntmLekcja1){
	
	Klawa.setVisible(true);
	Lekcje cp;
	try {
		cp = new Lekcje();
	        cp.nazwa = "C:/1.txt";
		cp.setBounds(0, 0, 500, 500);
		Klawa.add(cp);
	} catch (IOException e1) {
		// TODO Auto-generated catch block
		e1.printStackTrace();
	}		
}

niestety wyskakują tylko błędy

0

no i jakie jest pytanie? :>
jakie błędy?

0

Dlaczego nie chce mi wyświetlić tego pliku jak podałem nazwę w drugim programie

Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NullPointerException
	at java.io.FileInputStream.<init>(FileInputStream.java:134)
	at java.io.FileInputStream.<init>(FileInputStream.java:97)
	at java.io.FileReader.<init>(FileReader.java:58)
	at Lekcje.<init>(Lekcje.java:22)
	at Test.actionPerformed(Test.java:468)
	at javax.swing.AbstractButton.fireActionPerformed(AbstractButton.java:2018)
	at javax.swing.AbstractButton$Handler.actionPerformed(AbstractButton.java:2341)
	at javax.swing.DefaultButtonModel.fireActionPerformed(DefaultButtonModel.java:402)
	at javax.swing.DefaultButtonModel.setPressed(DefaultButtonModel.java:259)
	at javax.swing.AbstractButton.doClick(AbstractButton.java:376)
	at javax.swing.plaf.basic.BasicMenuItemUI.doClick(BasicMenuItemUI.java:833)
	at javax.swing.plaf.basic.BasicMenuItemUI$Handler.mouseReleased(BasicMenuItemUI.java:877)
	at java.awt.Component.processMouseEvent(Component.java:6504)
	at javax.swing.JComponent.processMouseEvent(JComponent.java:3321)
	at java.awt.Component.processEvent(Component.java:6269)
	at java.awt.Container.processEvent(Container.java:2229)
	at java.awt.Component.dispatchEventImpl(Component.java:4860)
	at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2287)
	at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4686)
	at java.awt.LightweightDispatcher.retargetMouseEvent(Container.java:4832)
	at java.awt.LightweightDispatcher.processMouseEvent(Container.java:4492)
	at java.awt.LightweightDispatcher.dispatchEvent(Container.java:4422)
	at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2273)
	at java.awt.Window.dispatchEventImpl(Window.java:2713)
	at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4686)
	at java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(EventQueue.java:707)
	at java.awt.EventQueue.access$000(EventQueue.java:101)
	at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:666)
	at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:664)
	at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
	at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:76)
	at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:87)
	at java.awt.EventQueue$4.run(EventQueue.java:680)
	at java.awt.EventQueue$4.run(EventQueue.java:678)
	at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
	at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:76)
	at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:677)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:211)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:128)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:117)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:113)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:105)
	at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:90)
0

A sprawdzasz czy plik istnieje?

0

wybaczcie nie napisałem konstruktora

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1