Wklejanie z formatowaniem

0

Witam
Posiadam katalog części samochodowych (dokładniej jest to katalog który z cenami, który udostępniła mi hurtownia), którego używam do wystawiania aukcji na allegro. Kopiuję z niego zastosowanie pewnego przedmiotu. Jest ono ładnie rozpisane w tabelce.
Do wystawiania aukcji używam oprogramowania "Sello" które pozwala mi łatwo i szybko budować stronę każdego przedmiotu (edytor WYSIWYG). Gdy wklejam to "zastosowanie" bezpośrednio do Sello, tworzy się tabelka jednak generuje to sporo zbędnego kodu (a i tak treść tej tabelki trzeba trochę przerobić).
Gdy tą samą tabelkę próbuje wkleić do notatnika - otrzymuje tylko tekst który zawarty był w tej tabelce.
Gdy wkleję ją do MS Worda otrzymuję tabelkę, jednak to też nie jest postać jakiej bym się spodziewał.

I tu pojawia się moje pytanie. Ogarniam trochę Delphi. Zastanawiam się, czy dało by się wkleić do pola tekstowego tą tabelkę razem z formatowaniem - chodzi mi o taką opcję, że pokazałby się kod html wg którego generuje się tabelka w innych programach a nie sam tekst jak w notatniku ;)

Z poziomu delphi myślę, że byłbym w stanie jakoś napisać program, który "wyczyściłby" mi tą tabelkę z tego czego nie potrzebuję.

Czy da się coś takiego zrobić? Kiedyś szukałem rozwiązania w google i znalazłem o ile dobrze pamiętam nazwę jakiejś funkcji która by mi takie "wklejenie z formatowaniem" udostępniła, jednak z braku czasu nie zająłem się tym. Szukam tego od 2 dni i nie mogę znaleźć...

Pozdrawiam
Krzysztof

0

Może głupie pytanie, jak to zastosować? Gdzie użyć tej funkcji?

0

Memo1.Text:=GetClipBoardHTML;

0

Ten skrypt ma jakiegoś buga - wysypuje się zaraz za begin na "Clipboard.Open"
Może jakiejś biblioteki nie dodałem?
Pozdrawiam
Krzysztof

0

Utworzyłem nowy projekt w delphi, Postawiłem memo, przycisk, wkleiłem do kodu, i w przycisku "onclick" zrobiłem "Memo1.Text:=GetClipBoardHTML;" tak jak powiedziałeś. Chciałem spróbować skompilować i wywala błąd tam gdzie napisałem.

0

Dodałem, skompilowało się.
Jednak nic w memo po kliknięciu przycisku nie pojawia się. (albo inaczej, memo się "czyści" - nawet po skopiowaniu fragmentu jakiejkolwiek strony internetowej i próbie wklejenia).

0

Zdaje mi się, że jest to kod html - kopiuje treść strony internetowej, więc jaki to może być inny kod?
ogólnie niestety nie mam już dziś dostępu do tego więc nie mam jak testować, chyba muszę to przerzucić na jutro...
Jak próbuje użyć do testów fragmentu jakiejkolwiek strony internetowej (kopiuje bezpośrednio z przeglądarki) to w memo jest cały czas pusto. Może ten skrypt nie działa? Nawet czysty tekst jak spróbuje skopiować to też nic się nie wkleja.

Te linki co dałeś - nie jestem na tyle kumaty, żeby ogarnąć co mam z tym zrobić i co mi wiadomości tam wypisane dadzą.

0

Jeden z poniższych:
CF_HTML
CFSTR_MIME_XHTML
CFSTR_MIME_HTML
CFSTR_MIME_XML

0

Przepraszam, ale nic mi to nie mówi... Nie wiem co miałbym z tym zrobić... Mógłbym prosić o bardziej opisową pomoc?

0

Rozumiem, ale te hasła nic mi nie mówią. Po w klepaniu w google nie znajduje nic co by mnie naprowadziło na trop. A analizować tamtej funkcji nie próbuje, bo gubię się gdzieś na początku...
Pozdrawiam
Krzysztof

0
Data := GetClipboardData(49363);//  Clipboard format CF_HTML = 49363 

Domyślam się że w tym nawiasie muszę wpasować numerek odpowiedni od tamtych formatów, jednak znaleźć tego też nie mogę.

dodane znaczniki <code class="delphi"> - fp

0

Troszkę odgrzebuje stary temat.
Próbowałem to zrobić innym sposobem. Nie pisałem żadnego programu tylko postarałem się znaleźć jakieś gotowe rozwiązanie. Spróbowałem notepad++. Ma opcję w menu "wklej specjalne" co pozwoliło mi wkleić ładnie kod ze strony. Dzięki makrom ładnie i szybko udaje mi się wyczyścić kod ze zbędnych rzeczy. Pozostaje jeden problem - edytor WYSIWYG nie rozumie, że próbuję mu podrzucić gotowy kod html. Na siłę zamienia znaki tak, aby pokazywać kod na stronie a nie tworzy z niego tabelki. Niestety nie widzę nigdzie w notepad++ takiej opcji jak "kopiuj jako html" czy coś takiego... Szukałem pluginów - też nic. Może ktoś zna podobne proste oprogramowanie w którym da się to łatwo wykonać? (albo jakiś plugin do notepad++).

Pozdrawiam
Krzysztof

ps. temat troszkę odszedł od programowania... Może warto go przerzucić do innej kategorii?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1