Dodanie liczb

0

Mam dany plik, w którym występują słowa i liczby. Nie mogę rozwiązać problemu z dodaniem tych liczb.

assign(plik, '...);
{$I-}
reset(plik);
{$I+}
if ioresult=0 then begin
  reset(plik);
  while not(eof(plik)) do begin
  readln(plik,s);
  for i:=0 to length(s) do
  if s[i]='-' then s:=s[i+2]; //wczytanie znaku
  val(s,o,t); //zamiana znaku na cyfrę
  end;
  close(plik);
  end

Próbowałem zapisać te liczby do tablicy, ale zapisuje mi tylko ostatnią cyfrę trzy razy. Próbowałem jeszcze za pętlą napisać sumę:=suma+o; ale także daje błędny wynik.

0
var s:string;
var v,Sum:Double;
var i,Code:Integer;

  Sum:=0;
  while not(eof(plik)) do 
  begin
    readln(plik,s);
    while Length(s)>0 do
    begin
      val(s,v,Code);
      if Code<>0 then
      begin
        Sum:=Sum+v;
        SetLength(s,0);
      end
      else
      begin
        if Code>1 then
        begin
          val(Copy(s,1,Code-1),v,Code);
          Sum:=Sum+v;
        end;
        Delete(s,1,Code);
      end;
    end;
  end;
0

Dzięki za odpowiedź. Jednak nie można poprawić mojego kodu?

0
phetuwre napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Jednak nie można poprawić mojego kodu?

Jego nawet nie można przeczytać, a gdzie tam do poprawiania...

0
{$I-}
reset(plik);
{$I+}
if ioresult=0 then begin

Sprawdza czy plik istnieje na dysku.

 while not(eof(plik)) do begin
  readln(plik,s);

Tutaj wczytuje wszystkie dane z pliku.

 for i:=0 to length(s) do
  if s[i]='-' then s:=s[i+2];

Tekst w pliku ma taką budowę: wyraz - cyfra, więc odczytuję tę cyfrę poprzez dodanie dwóch miejsc.

 val(s,o,t); 

Zmieniam wartość string cyfry na integer.

0

Może podaj przykład pliku, bo podejrzewam że nie odróżniasz cyfr od liczb.

0

dane.txt:

Pies - 1
Kot - 3
Chomik - 6
0

wiec w programie wczytujesz wiersz, np:
Kot - 3
zamieniasz go na:
Kot 3 3
i próbujesz całość skonwertować na integer.
Zamień:
for i:=0 to length(s) do
if s[i]='-' then s:=s[i+2]; //wczytanie znaku
val(s,o,t); //zamiana znaku na cyfrę
na:
val(Copy(s,Pos('-',s)+2,Length(s)),o,t);
oraz sumuj te "o"

0

Autor co prawda prosił o poprawę swojego kodu, ale ja zaproponuję coś takiego:

var
   f: Text;
   i: Integer;
 begin
   Assign(f, 'Test.txt');
   Reset(f);
   while not SeekEof(f) do begin
     if SeekEoln(f) then Readln;       {Przejście do nowej linii w pliku}
     {$I-}                             {Konieczne, aby uniknąć zgłaszania błędu w przypadku tekstu}
     Read(f, i);
     {$I+}
     if IOResult = 0 then Writeln(i);  {Jeśli nie było błędu, czyli poprawna liczba}
   end;
   Close(f);
   Readln;
end.

Ten algorytm odczyta poprawnie wszystkie liczby całkowite (mogą być również wielocyfrowe) z pliku tekstowego, nawet jeśli są pomieszane razem z tekstem i występują w dowolnym miejscu

0
while not(eof(plik)) do begin
  readln(plik,s);
  val(Copy(s,Pos('-',s)+2,Length(s)),o,t);
  writeln(o);
  i:=o+o;
  end;
  writeln(i);

Pewnie źle ro robię, ale zamiast 10 otrzymuję wynik 12.

0
phetuwre napisał(a):
while not(eof(plik)) do begin
  readln(plik,s);
  val(Copy(s,Pos('-',s)+2,Length(s)),o,t);
  writeln(o);
  i:=o+o;
  end;
  writeln(i);

Pewnie źle ro robię, ale zamiast 10 otrzymuję wynik 12.

No skoro nawet nie potrafisz zrobić dodawania w pętli to widać że ty nic dobrze nie robisz. Polecam zacząć od podstaw.

0
-321oho napisał(a):

No skoro nawet nie potrafisz zrobić dodawania w pętli to widać że ty nic dobrze nie robisz. Polecam zacząć od podstaw.

Przeczytałeś w ogóle treść tematu?

Nie mogę rozwiązać problemu z dodaniem tych liczb.

0

Przeczytałeś w ogóle treść tematu?

A ty przeczytałeś treść odpowiedzi?

Polecam zacząć od podstaw.

0
phetuwre napisał(a):
while not(eof(plik)) do begin
  readln(plik,s);
  val(Copy(s,Pos('-',s)+2,Length(s)),o,t);
  writeln(o);
  i:=o+o;
  end;
  writeln(i);

Pewnie źle ro robię, ale zamiast 10 otrzymuję wynik 12.

Bo 12=6+6. Rozumiesz?
Jeżeli nie, to zmodyfikuj w pętli writeln(o,i); i przeanalizuj wyjście programu.
Jeżeli nadal nie rozumiesz to zmień dane w pliku i spróbuj jeszcze raz.

0
pelsta napisał(a):

Bo 12=6+6. Rozumiesz?
Jeżeli nie, to zmodyfikuj w pętli writeln(o,i); i przeanalizuj wyjście programu.
Jeżeli nadal nie rozumiesz to zmień dane w pliku i spróbuj jeszcze raz.

Wiem, że dodaje 2 razy w jednej pętli tą samą liczbę. Chcę żeby zapisał to liczbę do buffora i dodał kolejną w pętli.
Tzn. teraz mam:

wejscie1
suma2 (1+1)
wejscie3
suma6 (3+3)
wejscie6
suma12 (6+6)

wynik12

a ma dodać buffora i przepisać do kolejnych kroków.

0

Trzeba myśleć co się robi i formatować kod po ludzku (nie umiesz sam to skorzystaj choćby z JEDI Code Formatter, do znalezienia w Googlach). Ewentualnie wspierać się debuggerem. Wtedy wszystko będzie jasne, ale formatowanie przede wszystkim. Ok, to o ile dobrze zrozumiałem zadanie tego programu, to dla przykładowego pliku, jaki podałeś suma powinna wynosić 10. I tyle wynosi. Według mnie kod pod FPC lub Delphi powinien mniej więcej wyglądać tak, jak ten poniżej. Pewnie da się też inaczej, ale ja na szybko wpadłem na takie rozwiązanie.

program na_poczatku_zabawy_ogarnij_podstawy;

{$APPTYPE CONSOLE}

const
  Separator = ' - ';
  Input_FileName = 'dane.txT';
var
  Line, S : string;
  InputFile : TextFile;
  V, Code, SeparatorPos, Sum : integer;
begin
  Assign(InputFile, Input_FileName);
{$I-}
  Reset(InputFile);
{$I+}
  if IOResult <> 0 then
  begin
    Writeln('Plik: "', Input_FileName, '" nie istnieje!');
  end;
  Sum := 0;
  while not EOF(InputFile) do
  begin
    Readln(InputFile, Line);
    SeparatorPos := Pos(Separator, Line);
    if SeparatorPos > 0 then
    begin
      S := Copy(Line, SeparatorPos + Length(Separator), MaxInt);
      Val(S, V, Code);
      if Code = 0 then
      begin
        Sum := Sum + V;
      end;
    end;
  end;
  Close(InputFile);
  Writeln('Suma liczb z pliku: "', Input_FileName, '" wynosi: ', Sum, '.');
  Readln;
end.
0
phetuwre napisał(a):

Chcę żeby zapisał to liczbę do buffora i dodał kolejną w pętli.

i:=0;//wartość początkowa
while not(eof(plik)) do
begin
  readln(plik,s);
  val(Copy(s,Pos('-',s)+2,Length(s)),o,t);
  writeln(o);
  i:=i+o;
end;
writeln(i);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1