Dodanie podgldu

0

Mam pytanie.
Chciałem dodać do mojego programu możliwość dokonania podglądu drukowanego dokumentu.
Wydruk realizuje poprzez:

 printer.BeginDoc;
.....
printer.canvas....
....
 printer.EndDoc;

Jest jakiś prosty sposób na wyświetlenie w jakimś komponencie wyglądu strony przed wydrukiem??

0

No to powaliłeś mnie swoją wiedza.
Nie dość że potrafisz wpisać w wyszukiwarce Google zdanie "delphi printer preview" to jeszcze znasz angielski.
Ale żeby sprawdzić czy jest chociaż jeden wynik w google jest poprawny to juz zabrakło chęci.
Otóż dla twojej informacji google wywala wyniki tylko dla "delphi print preview" i większość dotyczy komponentów TPrintPreview, Rich Edit itd.. a żaden nie jest odpowiedzia na moje pytanie.
Zadałem pytanie które wydało mi sie logiczne czy zawartość obiektu printer da się w jakiś sposób(czy printer zawiera jakaś procedurę) która pozwoli wyeksportować jego zawartość do innego komponentu np. Rich Edit.
Ale ty wolisz pokazać jaki to jestes kumaty.
Zresztą przeglądając twoje odpowiedzi w rożnych dochodzę do wniosku ze dla ciebie odpowiedzią na wszystko jest "google.com"
Ale jak ktos nie ma wiadomości to jakoś musi zabłysnąć.

W takim razie po co jest to forum?? Żeby odsyłać do google??:P

Jak czegoś nie wiesz to po prostu nie odpisuj, a jak nie zrozumiałeś czegoś w mojej odpowiedzi to to wpisz se to w google.

0

Chyba pierwszy raz tu piszesz, bo Misiekd wg. mnie ma duuuuuużo większe pojęcie o ObjectPascalu niż Ty nowicjuszu :)
A Tobie radzę pouczyć się korzystania z wyszukiwarek. Nie tylko Google.

0

nie unos sie roberciku bo koles ma wedlug mnie duzo wieksze pojecie niz ty..nie raz mi pomogl ..

0

To prawda.

Zdaje sie, ze to wlasnei misiek kiedys napisal na tym forum cos takieg: Zanim zadasz pytanie na forum - przeszukaj Google - 90% szans, ze twoj problem ktos kiedys juz rozwiazal.

Ja tez zaczynam rozwiazanie od przeszukania Google i samodzielnego napisania jakiejs aplikacyjki na boku, ktora rozwiaze konkretny problem (ktorego implementacje zastosouje w rpogramie glownym). Zaczalem stosowac ta technike wlasnie po podpowiedzi Miska. Jest skuteczna.

Czasem jak jestem calkiem w kropce - pytam tutaj jak zapytac google.

A jesli nie znasz angielskiego lub masz z nim problemy - to bardzo mi przykro, ale bedzie ci ciezko jako programiscie.

0
Robercik5 napisał(a)

[...] większość dotyczy komponentów TPrintPreview, Rich Edit itd.. a żaden nie jest odpowiedzia na moje pytanie.

google to nie wszystko trzeba jeszcze myslec, zeby umiec wykorzystac to co sie znalazlo.
najgorsze jest jednak Twoje podejscie: Ty nie prosisz o pomoc, Ty jej żądasz.
inny człowiek na Twoim miejscu by powiedzial: "dzieki za zainteresowanie, ale wiesz nie dokladnie o to mi chodzilo.. moze powiem dokladniej o co mi chodzi...".
tak by zrobil czlowiek zyczliwy i kulturalny... wez to sobie do serca, na dobre Ci to wyjdzie.

0

W żadnym stopniu nie umniejszam wiedzy Miska bo przeglądam te forum od dawna,a zazwyczaj sam sobie radze ze znalezieniem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. I spędziłem wiele czasu na wyszukaniu tego na google i na tym forum i nie znalazlem ani jednego przykładu przeniesiania zawarotsci obiektu printer na inny komponent.
Moja flustracja wynikała z tego ze nie pytalem "jak drukować" bo z tym sobie sam juz wcześniej poradzilem. jedynie chcialem w jak najprostszy sposób stworzyć podglad do tego przenoszać zawartość do innego komponentu.
Rozumien odsyłanie do google w sprawach trywialnych i oczywistych,albo bardzo ogólnych, ale jak widząc sprawa oczywista nie jest bo nikt nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć czy jest to możliwe i jak.

I nie żądam odpowiedzi a jedynie pytam. Irytuje mnie jednak odpowiadanie na zadane pytanie "google" Jak nie zna sie odpowiedzi to nie trzeba pisać a słowo google automatycznie zakańcza dyskusje i sprawia ze temat przez większość zostaje traktowany jak zamkniety.

0

Niestety nie ma nigdzie magicznych krasnoludków, które przeniosły by zawartość jednego płótna do drugiego.
I muszę cię zmartwić ale znam odpowiedź na twoje pytanie i już nie raz ją podawałem na tu na 4p. No ale przecież szukać też trzeba umieć ...
http://4programmers.net/Forum/336438
http://4programmers.net/Forum/261023
http://4programmers.net/Forum/271251
w pierwszym linku z googla masz bardzo fajny komponent - NicePreview v.1.00 - wystarczy na nim narysować to co chcesz.

0

Spodziewałem się że znasz odpowiedz. Tak sądziłem że nie ma możliwości bo dość długo szukałem i próbowałem jakoś to przenieść bez efektu. Zmiana komponentu niestety nie bardzo wchodzi w rachubę bo program jest ukończony a dodanie podglądu miało być tylko grzecznościową przysługą.
Ponowne rysownie wszystkich dokumentów w innym komponencie mi się nie widzi.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1