składnia komendy biblioteki fstream

0

Jak mam taką komendę

ofstream plik;
plik.open("folder//plik" << zmienna_liczbowa << ".txt");

to jak to przekształcić by działało ?

0

przez stringstream.

0

Ale wywala błąd bo te 2 części trzeba jakoś połączyć "1cz. ścieżki" tutaj liczba string "2 cz. ścieżki"

przy użyciu << nie działa, przy przecinkach też, nie wiem więc jak to połączyć

0

Użyj stringstream. Którego słowa nie rozumiesz?

0

łączenie stringów w C++ można wykonać tak:

string a = "aasd";
string b = a + "sdffds";
//lub:
string a = string("asdads") + "dsasdffds"; // pierwszy człon musi być typu string, bo standardowo "sdafdsf" jest typu const char*, co spowoduje dodanie wskaźników

jeśli chcesz łączyć też inne typy danych to tak jak @_13th_Dragon napisał zrób tak:

#include <stringstream>
...
sstream ss;
ss << "tekst " << 1231231323 << "asdasd";
ss << "dsafdsff";

//i na końcu, żeby wydobyć z tego strumienia tekst to:
string tekst = ss.str();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1