Poprawienie kodu, klasa macierz jakby to zrobić

0

Witam,
Próbuje rozwiązać takie zadanie zadane mi na studiach ,ale jeszcze nie rozumiem w jakiej formie przedstawić jeden składnik klasy nie wiem czy to lepiej zrobić jako float , tablice floatów czy może jeszcze jakąś inną klase.
Zadanie polega na tym, że mamy maina a musimy napisać wszystkie klasy skladniki itd bez zmieniania maina

http://tempus.metal.agh.edu.pl/~agumula/zajecia/is.po/zajecia/03/grupa.04.zajecia.nr.3.pdf

No i napisalem sobie do tego 2 oddzielne klasy macierz i Pkt, ale nie wiem w jakiej formie przedstawić "ElementMacierzy" czy to ma być tablica Pkt, czy tablica float po prostu nie rozumiem o co chodzilo autorowi zadania ale może wy to rozumiecie ?

0

Po tej linijce:

v1.ElementMacierzy ( i, j ).x

Widac wyraznie ze klasa Macierz zawiera w sobie tablice dwuwymiarowa skladajaca sie ze struktury Pkt, a ta ma w sobie 2 floaty x i y.

funkcja ElementMacierzy(i.j) moze wygladac tak


Pkt ElementMacierzy(int i. int j)
{
    return container[i][j];
}
0
Krycho napisał(a):

Po tej linijce:

v1.ElementMacierzy ( i, j ).x

Widac wyraznie ze klasa Macierz zawiera w sobie tablice dwuwymiarowa skladajaca sie ze struktury Pkt, a ta ma w sobie 2 floaty x i y.

funkcja ElementMacierzy(i.j) moze wygladac tak


Pkt ElementMacierzy(int i. int j)
{
    return container[i][j];
}

@Krycho, gdyby tą linijkę przeczytalbyś do końca to zauważyłbyś że metoda musi zwrócić referencje na Pkt, czyli:

Pkt &ElementMacierzy(int i,int j)
  {
   return container[i][j];
  }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1