z edit do Excel

0

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać a mianowicie mam plik Excela np plik1
jak programowo dodać dane do arkusza z edit1 w pole A 3 ??

0
B_R_U_T_U_S napisał(a):

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać a mianowicie mam plik Excela np plik1
jak programowo dodać dane do arkusza z edit1 w pole A 3 ??

www.google.pl wie. Wystarczy zapytać.

0

Po to jest chyba forum by zadawać pytania : inaczej można by zawsze pisać google wie / jak bym znalazł coś użytecznego to bym zastanowił się nad zadaniem tu pytania

0

Programista ze mnie żaden ale jakiś czas temu też bawiłem się w dodawanie do pliku excela danych i oto co udało mi się wymyślić:
w uses dodajesz

ComObj; 

na początek trzeba utworzyć zmienną (np.: w sekscji Private jeśli będzie korzystać w różnych procedurach)

ExcelApp: OleVariant; 

i dalej w potrzebnym miejscu mniej więcej taki kod:


// otwieranie excela
try
    ExcelApp := GetActiveOleObject('Excel.Application');
  except
    try
        ExcelApp := CreateOleObject('Excel.Application');
    except
        ShowMessage('Czy na pewno Excel jest zainstalowany?');
      Exit;
    end;
  end;


// otwieranie pliku
ExcelApp.Workbooks.Open('plik.xls');
// i pokazywanie excela
ExcelApp.Visible := true;
// dodawanie danych
// dodajemy dane do arkusza o nazwie "nazwa_arkusza" do komórki x=7 y=5
   ExcelApp.WorkSheets['nazwa_arkusza'].Cells[7, 5].Value := form1.edit1.Text;
// zapisywanie
ExcelApp.ActiveWorkBook.SaveAs('plik.xls');

oczywiście musisz to zmodyfikować dla własnych potrzeb. U mnie sprawdziło się znakomicie.

0
B_R_U_T_U_S napisał(a):

Po to jest chyba forum by zadawać pytania : inaczej można by zawsze pisać google wie / jak bym znalazł coś użytecznego to bym zastanowił się nad zadaniem tu pytania

Kolejny geniusz odwrotnie myśli że forum to alternatywa dla googla. Nie chce mi się kolejnemu niekumatemu tłumaczyć więc czytaj: http://rtfm.killfile.pl/

@Dyspenser , to wygląda podobnie do tego: Jak odczytać dane z pliku Excela (zgadnijcie jak to znalazłem - TAK, GOOGLE!)

0

dzięki !

A jak pobrać dane z Excela z jednej komórki do delphi ??

0
B_R_U_T_U_S napisał(a):

A jak pobrać dane z Excela z jednej komórki do delphi ??

Myślisz chociaż czasami?

0
-123oho napisał(a):
B_R_U_T_U_S napisał(a):

A jak pobrać dane z Excela z jednej komórki do delphi ??

Myślisz chociaż czasami?

NIE :-) ale banał ,, nie było pytania

0
B_R_U_T_U_S napisał(a):

NIE :-) ale banał ,, nie było pytania

Było pytanie i ono pięknie obrazuje co się dzieje z mózgiem osoby która jedzie na gotowcach. No ale czemu mam sam używać mózgu skoro inni mogą za mnie, co nie? A no dlatego że wtedy twój mózg znika, co bardzo ładnie widać. Najpierw pytam, potem usiłuję myśleć a jak się nie uda to może nawet w googlu zobaczę.

@Dyspenser, nie dawaj gotowców. Jak widać nic dobrego nie przynoszą (newbiów którzy nie myślą i twierdzą że forum zastępuje google). A co do porównywania kodu, to pewnie masz to samo źródło co FAQ.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1