Zamiana Podanej nazwy na Inną

0

Witam,

otóż jestem początkowym użytkownikiem tego języka i zmagam się z takim mianowicie problemem iż mam plik .csv w którym są pewne dane a wśród nich jest kolumna z kodami ulic. I chodzi o to że te dane mają być odświeżane co jakiś czas i jeśli zmieni się w pliku źródłowym kod jakieś ulicy to program sobie to odświeży. Macie może jakieś pomysły jak to zrobić, bo ja nie znam na tyle PHP-a żeby swobodnie coś stworzyć. Wpadłem jedynie na to że program wymusza podanie nazwy kodu ulicy którą należy zamienić oraz w 2 polu np podaje wartość która ma być wpisana w tym starym polu czyli jakiś string_replace. Podaje stary kod a zastąpiam go tym nowo wprowadzonym.

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam

0

W sensie chcesz na żądanie aktualizować pojedyncze wartości w pliku CSV? PHP udostępnia gotowe funkcje do wczytywania i zapisywania plików CSV, fgetcsv i fputcsv. Skorzystaj z nich.

0

No dokładnie, mam kolumnę KODY w której znajdują sie kody poszczególnych ulic, każda ulica ma swoją własną i unikalną nazwę i o to np w 378 wierszu znajduje się kod taki: ' ABCDEFG' a po jakimś czasie ten kod zmienił się na GFEDCBA i tak może być z kilkoma innymi kodami, i właśnie dlatego się pytam jak to zrobić. Ta funkcja którą mi podałeś pewnie działa dobrze, ale jak mam np utworzyć tablice składającą się z 20000 wierszy, w Excelu to jest prosta sprawa zliczyć zapełnione komórki,w SQL to samo, a w Php jak to można zrobić?

0
<?php
	$tab=Array();
	$tab[0]='wiersz1';
	$tab[1]='wiersz2';
	print_r ($tab);
	print sizeof($tab);
?>
0

Witam,

możesz mi opisac jak to mniej więcej działa :)

Dziekuję :)

0

Zapisz sobie gdzieś kopie tamtego pliku i porównuj z oryginałem, jak jest zmiana to wtedy zamień nazwy.

0
kamils115 napisał(a):

Witam,

możesz mi opisac jak to mniej więcej działa :)

Dziekuję :)

Po prostu nie obchodzą Cię indeksy tablicy w PHP (nie musisz rezerwować miejsca, po prostu zapisujesz dane pod wybranym indeksem), tworzysz sobie tablicę (Array()) i dwa wiersze są dopisywane do tablicy pod indeksami 0, 1, print_r wypisuje zawartość tablicy, a potem wpisywana jest wielkość tablicy (sizeof).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1