Błędy i zabezpieczenie aplikacji konsolowych

0

Heja ho;-) Czy wiecie czego trzeba użyć, żeby pojawił się komunikat np. "żadnych liter, proszę wpisać liczbę: " ? Tzn. wiadomo...cout, ale chodzi mi o taką prostą operację stworzenia błędu, kiedy przy działaniu matematycznym zamiast liczby wpiszę literę.

Próbowałem nad tym myśleć, ale jakoś kiepsko mi idzie. Choć muszę przyznać, że zapętlenie dotyczące działania programu dopóki nie wcisnę konkretnej litery z enterem wymyśliłem w parę sekund;-))

0
cichociemny napisał(a):

isdigit

Yyy..że co?;-)) Choć z drugiej strony nie przeciągając, wygooglałem sobie ten temat i odkryłem coś takiego jak limits. Jednak jeśli ktoś z obecnych podpowie mi coś ciekawego na ten temat, to oczywiście nie wzgardzę;-)

Właściwie, dotarłem do czegoś innego, konkretnie: cin.fail() ....przy użyciu #include <limits>
Pytanie tylko czy to zadziała w vc++, bo net mam na innym kompie ;-)

Ale mam za to inne pytanie. Czy istnieje jakaś polska literatura, w której mógłbym poczytać o stosowaniu funkcji pochodzących z libów?W tej chwili przerabiam c++ dla każdego. Czy w grę wchodzi raczej wyłącznie internetowa dokumentacja po angielsku np msdn?

2

Zabezpieczenie przed wpisywaniem liter
art wisi już parę lat i nadal ludzie nie umieją go wyszukać tylko od razu lecą na forum...

0
Shalom napisał(a):

Zabezpieczenie przed wpisywaniem liter
art wisi już parę lat i nadal ludzie nie umieją go wyszukać tylko od razu lecą na forum...

Potrzebuję anglojęzyczną książkę do programowania c++. Chodzi o to, żeby angielski potrenować. Sory za nie wielką zmianę tematu, ale już nie chce z powodu taki głupot nowego wątku zakładać.

0

finito nadal chyba się nie nauczyłeś używać z opcji szukaj
http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/201895-ksiazka_szkola_programowania_jezyk_c++_pt_stephen_prata
ostatni post

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1