sql edycja znaku w polu

0

Witam
Czy wie ktoś jak w sql'u edytować znak w rekordzie nie zmieniając reszty znaków w tym rekordzie?
Mam tabele adresy a w niej pole numer domu varchar(8) , numery domu są zapisane w takiej formie '40/101' i mi chodzi jak zamienić
znak '/' na znak '.' czyli po zamianie rekord'40/101' powinien wyglądać tak '44.101' udało mi się tyle samemu wykombinować wyszukuje
dobrze ale edycja nie wychodzi mi kompletnie
/*****************
UPDATE adresy
set nr_domu = '%.%'
where nr_domu like '%/%' 
/*******************
Kolejne pytanie brzmi jak zamienić znak jak w przykładzie u góry dwoma znakami czyli zamienić znak '/' znakami 'ab' czyli po zamianie
w drugim przypadku rekord powinien wyglądać tak '40ab101'
Za wszelką pomoc dziękuje :)

0

Używając php można

$temp = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` WHERE `numer domu` LIKE '%.%'");
$wynik = str_replace('/', 'ab', $mysql_fetch_array($temp)[0]);
mysql_query("UPDATE tabela SET `numer domu` = $wynik");
mysql_free_result($temp)
0

Wielkie dzięki za pomoc naprowadziłeś mnie jak to zrobić
napisałem coś takiego:

UPDATE adresy
SET nr_domu = replace(nr_domu, '/', '.')
WHERE nr_domu LIKE '%/%';

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1