Jak liczyć linie ?

0

Witam.
Mam problem, Chcę zrobić procedurę liczącą linie w pliku elementowym, ale nie bardzo wiem jak.. Mógłby mi ktoś pomóc..?
Z góry dzieki.

5
ProProgramer napisał(a):

Witam.
Mam problem, Chcę zrobić procedurę liczącą linie w pliku elementowym, ale nie bardzo wiem jak.. Mógłby mi ktoś pomóc..?
Z góry dzieki.

W plikach amorficznych nie ma pojęcia linii.

4

Twoje odpowiedzi doprowadzają mnie do szału.. Wie, że dopiero się uczę, a zawsze wyskoczy z jakimś nowym dla mnie pojęciem..!

To, że poszerzam twoje horyzonty to źle? Straszne. Anyłej, mogłeś sobie nie dawać takiego nicku.
Tak czy siak, w 'tych' plikach nie istnieje coś takiego jak linia. Teraz zrozumiałeś? Zadowolony? SUPER.

2

To skoro nie ma linie, to ja mogę zrobić coś takiego: że jak nacisnę strzałkę w dół to podświetli się aktualny rekord?

W plikach nie ma pojęcia klawiatury ani konsoli, więc ciężko będzie podświetlić.
Wytłumacz swój problem dokładniej, bo póki co to ci jedna wielka głupota wychodzi.

0
var F: File of Char;
begin
  Assign(F,'TEST.TXT');
  Reset(F);
  Writeln(FileSize(F));
  Readln;
  Close (F);
end.
0

Chcę zrobić baze danych na plikach. (tak dla poćwiczenia) Program ma umożliwiać wprowadzanie danych, przeglądanie danych edytowanie itp.. I przy przeglądaniu danych chcę zrobić tak, że jak sie naciśnie strzałkę w dół to się jakiś rekord podświetli (każde kolejne naciśnięcie strzałki w dół lub w górę ma podświetlić bieżący rekord) a po naciśnięciu klawisza np enter pojawią się klawisze służące do poprawiania danych tego rekordu itp

filesize poda ci ilość 'linii' czyli elementów według nie takich pro.
Generalnie to przydałoby ci się poczytać chyba o podstawach obsługi plików, co nie?

0

<quote="858726">Co ja tu mam źle..?
Brak porządnego formatowania kodu to po pierwsze, na reszte w związku z tym nie patrzę.

3

Co ja tu mam źle..?

Coś.

tam nie ma zadnego programu do pobrania...

To poszukaj tutaj: www.google.pl

Wiesz dopiero zaczynam zabawe z programowaniem, więc trudno tu mówić o porządnie sformatowanym kodzie..

A czy nas to obchodzi?

0

to jest jakiś heppening? mało śmieszny

0

@ProProgramer

następni..! Ja prosze o pomoc, co mam źle a nie że wam sie format kodu nie podoba..!

Masz źle sformatowany kod. Ulżyło?

Pierwsze musiał bym zrozumieć.. Nie umiem na tyle dobrze angielskiego

Chyba sie ucze ang.. nie?

Więc czas zacząć uczyć się angielskiego bardziej.

Sam pewnie byś tego nie umiał przetłumaczyć!

No widzisz. Dlatego musisz sam.

Jak mam się nauczyć formatować ten kod skoro nie wiem kiedy mam dać tabulator a kiedy spacje a kiedy nic!

Więc czas porzucić programowanie i poćwiczyć używanie googla. Szkoda, że jeszcze tego nie uczą w szkołach...

3

@ProProgramer: zamiast sapać i trollować wystarczy pogooglować. O ile się orientuję (bo sam nie używam) to nowsze wersje Lazarusa i Delphi zawierają formatter kodu. Jeżeli Ci one nie odpowiadają jako IDE możesz użyć produktów JEDI, jest program DelFor, ale ma on wade, bo kodu napisanego na przykład w jednej linijce po kilka instrukcji nie rozbije on na prawidłowo formatowany kod. Najprostsze jednak rozwiązanie to zainstalowac Delphi 7 Personal, następnie wygooglowac instalkę darmowego dodatku GExperts, pobrać ją i zainstalować, następnie wygooglować wersję alternatywną GExperts, pobrać ją i przy zamkniętym IDE Delphi zastąpić dllkę tą alternatywną dla opowiedniej wersji. Następnie uruchomić Delphi, poustawiać GExperts, a w szczególności formattera importując mu takie ustawienia z pliku typu delforexoptions.ini (przykład na końcu mojego posta), przynajmniej ja mam tak ustawione i formatuje wedle mnie ok i czytelnie. Później sobie ustawiasz w ustawieniach GExpert jakiś skrót klawiszowy (ja polecam jakiś nieużywany w IDE jak Alt+F1 na przykład). Co do GExperts jeszcze to nie musisz koniecznie korzystać z Delphi 7, bo ów dodatek wspierany jest też przez nieco nowsze wersje, ale jak wiemy siódemka Personal jest darmowa do użytku niekomercyjnego. Bo przecież nikt Ci nie każe robić tego ręcznie, bo ręcznie można formatować kod albo od początku i na bieżąco żeby później się nie zamotać albo dosyć krótki albo przy użyciu gotowych rozwiązań właśnie. Jesteś taki pr0 jak sugeruje Twój nick, a nie używasz google, nie chcesz się uczyć angielskiego, do podających Tobie podpowiedzi najzwyczajniej w świecie bezczelnie pyskujesz zamiast zastosować się do ich porad. Poza tym te gimbusowe i w stylu dzieciaka o nicku t.r. na tym forum pisanie "tb" / "sb" / "cb". Ja roazumiem skrócanie słów, ale oficjalnymi skrótami a nie niedługo "do" też będziecie skracać jak jakieś patałachy? I na koniec: jeżeli znowu zobaczę Twój wątek, w którym trollujesz zamiast się zastosować do odpowiedzi, to wyląduje on w koszu i .

[settings]
SpaceOperators=3
SpaceColon=3
SpaceSemiColon=2
SpaceComma=2
SpaceLeftBr=0
SpaceRightBr=0
SpaceLeftHook=0
SpaceRightHook=0
SpaceEqualOper=3
UpperCompDirectives=1
UpperNumbers=1
ReservedCase=0
StandDirectivesCase=0
ChangeIndent=1
NoIndentElseIf=0
IndentBegin=0
IndentTry=1
IndentTryElse=0
IndentCaseElse=0
IndentComments=1
IndentCompDirectives=0
BlankProc=1
BlankSubProc=0
RemoveDoubleBlank=1
SpacePerIndent=2
FeedRoundBegin=2
FeedRoundTry=2
FeedBeforeEnd=1
FeedAfterThen=1
ExceptSingle=0
FeedAfterVar=1
FeedEachUnit=0
NoFeedBeforeThen=1
FeedElseIf=1
FillNewWords=0
FeedAfterSemiColon=1
StartCommentOut={(*}
EndCommentOut={*)}
CommentFunction=0
CommentUnit=0
WrapLines=0
WrapPosition=81
AlignCommentPos=40
AlignComments=0
AlignVarPos=20
AlignVar=0
Precedence1=0
Precedence2=1
Precedence3=2
ShowDoneDialog=0
UseCapitalizationFile=0
CapitalizationFile=

[Capitalization]
Count=0
0

Gdzie w tym programie Lazarus jest formatowanie tego kodu źródłowego..?

0

Ctrl+D :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1