Tablica dwuwymiarowa na wskażnikach typu double w C++

0

Otóż ten problem trochę mnie przerasta. Liczę na waszą pomoc, oczywiście sam też próbuje go rozwiązać ale na razie bez powodzenia. Otóż chcę wczytać z pliku .txt do tablicy (takiej co w tytule) liczby zmiennoprzecinkowe. Liczby w pliku ustawione są w następujący sposób: liczba spacja liczba spacja enter itd.
np.
12 -15 0.7 90
1 5.5 -6.5 7
Zawsze ilość liczb w wierszu jest taka sama (taka macierz).
Rozwiązałem to tak:

 while(!plk_we.eof())
        while(!plk_we.eof())
        {
            getline(plk_we, bufor);
            for (int i=0; i<bufor.size(); i++)
            {
                if(bufor[i]!=' ')
                {
                    T[t][j]=(int)bufor[i] - '0';
                    j=j+1;
                };
            }
            t=t+1;
            j=0;
        };

ale niestety jest to tylko dobre na macierzach złożonych z cyferek, a nie liczb typu double :( Może ktoś widzi jakieś rozwiązanie od razu?

0
for(y=0;we;++y) for(x=0;x<ColCount;++x) we>>T[y][x];
0

Mógłbyś jakoś opowiedzieć o tym co napisałeś?

A i niepotrzebnie w pierwszym poście dałem na początku while(!plk_we.eof()) dwa razy, sorry.

0
Liczby w pliku ustawione są w następujący sposób: liczba spacja liczba spacja enter itd.
np.
12 -15 0.7 90
1 5.5 -6.5 7
Zawsze ilość liczb w wierszu jest taka sama (taka macierz).
0

No dobra wiem co napisałem;D Ale jakoś nie mogę skumać tego twojego postu

 for(y=0;we;++y)  

co to jest to we to plik wejściowy tak? I gdzie tu jest pobieranie jakiejś liczby z pliku?

0

Operator >> w zależności do jakiego typu zmiennej strumieniujesz, sam zajmuje się zamianą tekstu na liczby danego typu (int/double itd)

0

No, kurde ale magia:D jesteście kozakami haha

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1