problemy z podzieleniem programu na podpliki

0

Cześć,
mam główny program i w nim wywołuje funkcje zapisanie w innym pliku.
i tak jedna funkcja działa spoko,
ale jak zrobiłem drugą i w mainie w głównym programie odpalam to się nie kompiluje i mów:
[Linker error] undefined reference to `wczytywanienapisu()'

i tu moje pytanie że wie gdzie jest pierwsza funkcja, a nie wie gdzie druga??
co zrobić??
pozdro!

0

i pisze w devie bo tam się allegro prosto instalowało

0

Porzuć Deva, w Code::Blocks allegro instaluje sie łatwo, w Visualu nie próbowałem ale na pewno też łatwo :)

Rozumiem że masz np. pliki program.cpp, drugiplik.cpp i drugiplik.hpp i w tym hpp masz deklaracje funkcji wykorzystywanych w drugiplik.cpp, a w obu plikach źródłowych dołączasz ten plik nagłówkowy?

Korzystaj z edytowania postów :)

0

tak mam jak napisałeś
i jedną funkcję przyjmuję
a potem napisałem drugą, zdefiniowawszy w pliku kkkk.cpp i napisałem o niej w pliku kkkk.hpp
odpalam program.cpp
i mówiąc w prost nie działa

0

Pokaz w takim razie zawartosc nagłówka i najlepiej kluczowe miejsca plikow źródłowych.

Lista argumentów się zgadza? Przy deklarowaniu, definicji i wywołaniu danej funkcji?

0

btw, serio w CB da się łatwo zainstalować allegro??

0

masz jakiś tut. co to opisuje tak w miarę przystępnie??
jak to zrobiłeś??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1