Stworzenie jara zawierającego wszystkie pliki graficzne

0

Korzystam z java.awt (bez Swinga i SWT)

Pobieram obrazy w następujący sposób:
Toolkit.getDefaultToolkit().getImage(path);
gdzie path to stała bezwzględna ścieżka.

Chciałbym stworzyć jara, w którym zawarte byłyby już obrazy - tak aby po przeniesieniu na inny komputer wszystko działało.

Jak to zrobić? Domyślam się, że mój sposób pobierania obrazów nie jest najlepszy.

Lepsze byłoby użycie org.eclipse.swt.graphics.Image i:
new Image(parent.getDisplay(), this.getClass().getResourceAsStream("/icons/source.png"));
tyle, że tak jak mówiłem cała moja aplikacja jest zbudowana na AWT a nie na SWT (nie dysponuję obiektem Display)...

Jak to obejść?

0

Np.

NazwaKlasy.class.getResource("images/"+nazwaObrazka)
0
bogdans napisał(a):

Np.

NazwaKlasy.class.getResource("images/"+nazwaObrazka)

Czym jest NazwaKlasy?
Co będzie wynikiem wywołania tej metody (jaki obiekt)?
Gdzie metoda getResource będzie szukać folderu 'images'? wewnątrz 'src' czy czy gdzieś indziej?

Dziękuję za odpowiedź.

0

Nazwa klasy będzie dowolną nazwą klasy w jarze. Folder będzie brany pod uwagę względem pliku .class danej klasy wewnątrz jara.

0

@sandrusco, odpowiedź na drugie pytanie mogłeś znaleźć w dokumentacji - URL. Pełny przykład

private JButton delete = new JButton(new ImageIcon(Malarz.class.getResource("resources/Delete.gif")));

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1