c++ dwie tablice

0

Mając dana tablice z parzystą liczbą elementów i chciałbym z niej wyjąć do drugiej tabeli tylko elementy o indeksach parzystych, jak to zrobic?

0

Jeden z pewnie tysiąca lepszych i gorszych pomysłów:

  for (int i = 0, j = 0; i < n; i+=2, ++j) {
    tab_parzyste[j] = tab_wszystkie[i];
  }

Przesuwasz jeden indeks co dwa a drugi co jeden i przepisujesz z jednej tablicy do drugiej.

0

dzieki a dla nieparzystych??

0

dzieki a dla nieparzystych??

0

jakos to drugie kopyto jest trudniejsze dla mnie

0

No to masz problem. Gdybyś rozumiał kod, który Ci Endrju napisał, a to podstawy podstaw, to byś dla nieparzystych zrobił modyfikację w 10 sek.

Ale niech Ci będzie. Poznaj moje dobre serce:

  for (int i = 1, j = 0; i < n; i+=2, j++) {
    tab_nieparzyste[j] = tab_wszystkie[i];
  }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1