Jak skopiowac zawartosc txt

0

Witam
Chcialbym sie zorientowac jak napsiac prosty program w ktorym bedzie mozliwosc :

Wyboru dowolnego pliku txt z dysku
Nastepnie po kliknieciu przycisku Start na formie i okresleniu czasu ( takze na formie )
Program skopiuje zawartosc pliku txt ktory wybralismy
Bedzie wklejal linie po kolei do miejsca w ktorym kursor aktualnie "miga" i naciskal enter
Czyli zrobi dokladna kopie ale w tym sensie ze bedize robil to wizualnie bedzie mozna np utworzyc wlasnorecznie plik txt na pulpicie
otworzyc go sobie . Uruchomic program wybrac plik txt ustawic czas nastepnie wcisnac START i kliknac myszka w plik ktory utworzylismy wczesniej na pulpicie i obserwowac jak program " kopiuje" znaczy pisze dokladnie to samo i w takim samym ukladzie liniowym . Czyli przepisze jeden wiersz wciska enter i pisze nastepny ( CZas ktory ustawiamy w programie to czas miedzy kolejnymi nacisnieciami enter przez program . Czyli miedzy wierszami . Linia i enter linie i enter .
Program bedzie to robil czasowo w takim sensie ze bedzie mozna okreslic czas na formie za pomoca timera . Czas miedzy kolejnymi nacisnieciami entera .

Czy ktos moze pomoc ? jak kolwiek ?

0

Czy ktos moze pomoc ? jak kolwiek ?

Mogę ciebie poklepać jak napiszesz ten program...

A na serio: Czego oczekujesz? Nie umiesz programować, dajesz opis problemu i czekasz aż się napisze? W takim wypadku do działu praca.
Jeżeli oczekujesz materiałów pomocnych w nauce to wyjaśnij mi co umiesz a co nie to pokażemy (bo googla samemu pewnie nie umiesz przeszukać bo byś w takim przypadku nie pytał).

0

Generalnie chodzi tylko o pomoc jak odczytac linie z wybranego pliku textowego . Timer czy wybor pliku to nie jest problem nie oczekuje ze ktos napsize program tylko pomoze . Czy po wybraniu pliku textowego i przypisaniu zawartosci do tablicy ( bo tak moge to zrobic ) oczywiscie na pewno jets inny sposob . JAk odczytac z tablicy zapsiane dane ale w sposob kolejnosciowy ... . Latwo jest napsiac program ktory kopiuje zawartosc z txt i wkleja do memo na formie ale chodzi mi o to zeby wkleil go do wybranego przeze mnie pliku w miejscu gdzie aktualnie miga kursor .

1

Generalnie chodzi tylko o pomoc jak odczytac linie z wybranego pliku textowego .

http://turbopascal.skryptoteka.pl/13.html

JAk odczytac z tablicy zapsiane dane ale w sposob kolejnosciowy ...

Generalnie to forem, ale ponieważ tutaj to ma być w odstępach czasowych to masz pare wyjść:
1.Odczytywać po linii (tak jak masz w 1szym linku podane) a potem to wysyłać, tylko będzie problem jak plik się skończy.
2.Zapisać w tablicy i zrobić globalną zmienną która będzie pamiętać aktualny element a potem ją zwiększać.

Latwo jest napsiac program ktory kopiuje zawartosc z txt i wkleja do memo na formie ale chodzi mi o to zeby wkleil go do wybranego przeze mnie pliku w miejscu gdzie aktualnie miga kursor .

To musisz symulować naciskanie klawiszy, temat był wałkowany nie raz, poszukaj albo nie szukaj to pewnie olesio coś da.

Generalnie kolego wydaje mi się że nie wiesz co to zmienne, więc polecam zacząć od podstaw i dobierać programy w zależności od umiejętności.

0

To nie tak kolego ...
PRzed chwilak napsialem kilka linijek juz tluamcze : procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
Clipboard.AsText :=edit1.Text ;
keybd_event(VK_CONTROL, 0, KEYEVENTF_EXTENDEDKEY or 0, 0);
keybd_event(86, 0, 0, 0);
keybd_event(VK_CONTROL, $45, KEYEVENTF_EXTENDEDKEY or KEYEVENTF_KEYUP, 0);
keybd_event(VK_RETURN, 0, KEYEVENTF_EXTENDEDKEY or 0, 0);
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Timer1.Enabled:=True;
end;

end.

na razie program pobiera text z editu na formie i wkleja tam gdzie miga kursor .
Nastepnie dodam czas ale w formie wyboru interval z dodatkowym przyciskiem i miejscem do wpsiywania w edit formie .

Czyli teraz zostaje do dodania zeby program wybieral plik txt trzymal go np w tablicy i wklejal pokolei .. O to mi chodzi bo czesc juz mam ...

0

Czyli teraz zostaje do dodania zeby program wybieral plik txt trzymal go np w tablicy i wklejal pokolei .. O to mi chodzi bo czesc juz mam ...

No to skoro napisałeś taki kod, to nie rozumiem co masz za problem z tablicą... :P

Dałem już artykuł do wczytywania plików więc nie powinieneć mieć problemów.

0

Spokojnie wszystko czytam uwaznie i analizuje na razie, dodtalem juz timer jako wybor oczywiscie to dla kazdego banaly ..
Timer1.Interval:=StrToInt(Edit2.Text);

Teraz czas na pobieranie txt i zawartowsci do tablicy

0

Zostałem wywołany "do tablicy", ale pytający jakoś ogarnia więc podpowiem tylko, że jeżeli z wczytanego pliku tekstowego co jakiś czas ma być wysyłana jedna linijka, a później kolejna to polecam użyć do tego TStringList i globalnej zmienej liczbowej, która na poiczątku wynosi zero, a później w Timerze odczytywać z TStringList linijkę o indeksie zmiennej liczbowej, kopiować ją do Schowka, wklejać ze schowka, symulować wciśnięcie Entera, zwiększać wartość tej zmiennej i tak dopóki nie przeanalizujemy wszystkich linjek lub dopóki nie przerwiemy działania Timera jeśli to konieczne. A temat wątku poprawiam i przenoszę do Newbie, bo dotyczy on - imo - raczej banalnych podstaw.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1