zapisywanie ustawień programu

0

witam, napisałem sobie prostą aplikację z czterema komponentami: opendialog, image, bitbtn i button. Jak wiadomo aplikacja ma na zadaniu wyświetlenie obrazka wskazanego przeze mnie. Wszystko działa jak należy lecz nie wiem jak zrobić taki myk, że jak zamknę aplikację i uruchomię od nowa w aplikacji będzie zapisany ostatnio zmieniony obrazek. Aktualnie jest tak, że jak zamknę i uruchomię od nowa jest jedynie puste pole do wczytania obrazka. Wiem, że można wykorzystać jakoś pliki ini lecz nie bardzo wiem jak bo jestem początkującym użytkownikiem. Z góry dziękuje za pomoc

0

Dobrze kojarzysz, użyj plików INI, Rejestru Windows albo na biedę zwykłych plików *.TXT. Osobiście polecam Ci pliki INI. Jeszcze Ci podpowiem, że najlepiej bd jak zapiszesz w tym pliku ścieżkę do obrazka.

0

Ja też polecę pliki ini do przechowywania prostych ustawień. Lepiej "śmiecić" na dysku użytkownika niż w Rejestrze systemu (chyba że zapisujemy informację do odinstalowania, dodajemy informację o własnych rozszerzeniach albo chcemy spwodować by program uruchamiał się przy starcie systemu). Aby uniknąć problemów z UAC pod Windowsami Vista oraz 7 proponuje zapisywać w podkatalogu, który utworzysz w %APPDATA%. Więcej informacji na ten temat bez problemów znajdziesz w google.

0

Przy każdym ładowaniu obrazka zapisuj sobie jego ścieżke np. do zmiennej i przy wyłączaniu programu eksportuj do ini. Potem tylko przy włączaniu programu ustaw, żeby ładował się obrazek ze ścieżki z ini. Dodatkowo możesz też sobie tą zmienną też wykorzystać do zmiany nazwy okienka - ścieżka aktualnie używanego obrazka będzie Ci się wyświetlać w pasku tytułowym.

0

Uruchomić aplikację ponownie możesz w ten sposób. Jako odświezenie.

  ShellExecute(Handle,'Open',PChar(paramstr(0)), nil,nil,sw_show, );
  Application.Terminate;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1