IDHTTP jak sprawdzić rodzaj błędu.

0

Witam wszystkich.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w jaki sposób można sprawdzić jaki błąd wywalił TidHTTP?
tak by program napisał mi czy jest to TIMEOUT czy 404 czy inne błędy (najbardziej zależy mi na timeout). Kompilator wie jaki to błąd bo wyświetla go w wiadomości o błędzie, ale jak zrobić, by program podczas działania to wiedział? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!

0

ale jak zrobić, by program podczas działania to wiedział?

Poczytaj sobie jakiś kurs może zamiast zadawać banalne pytania.
Chodzi o wyjątki.

0

No tak, wyjątki wyjąkami, ale jak zapewne wiesz try except się tutaj nie sprawdzi. OnException też nie zbytnio bo on przechwytuje wszystkie wyjątki w programie. a tego nie chce. Zależy mi tylko by wiedzieć jaki błąd zostanie zwrócony do idhttp zeby program na to mógł odpowiednio zareagować. Czy na forach zawsze musi istnieć tekst typu poczytaj sobie kursy? głupi nie jestem, proszę tylko o pomoc.

0

No tak, wyjątki wyjąkami, ale jak zapewne wiesz try except się tutaj nie sprawdzi.

Oświeć mnie bo nie wiem.
I tak btw. nie znam za bardzo Indy, ale zakładam że używa wyjątków skoro mówisz że 'system to widzi'.

OnException też nie zbytnio bo on przechwytuje wszystkie wyjątki w programie. a tego nie chce. Zależy mi tylko by wiedzieć jaki błąd zostanie zwrócony do idhttp zeby program na to mógł odpowiednio zareagować.

No i od tego jest try..except. A zresztą pewnie indy ma swoją klasę wyjątków więc też się da...

Czy na forach zawsze musi istnieć tekst typu poczytaj sobie kursy?

No widzisz, skoro ci tak odpowiadają, to to nie znaczy że masz to ignorować tylko że masz to zrobić.

1
function ConvertCode(const Code: Integer): string;
begin
  case Code of
    200: Result := 'OK';
    201: Result := 'Created';
    202: Result := 'Accepted';
    203: Result := 'Non-authoritative Information';
    204: Result := 'No Content';
    205: Result := 'Reset Content';
    206: Result := 'Partial Content';
    301: Result := 'Moved Permanently';
    302: Result := 'Moved Temporarily';
    303: Result := 'See Other';
    304: Result := 'Not Modified';
    305: Result := 'Use Proxy';
    400: Result := 'Bad Request';
    401: Result := 'Unauthorized';
    403: Result := 'Forbidden';
    404: Result := 'Not Found';
    405: Result := 'Method not allowed';
    406: Result := 'Not Acceptable';
    407: Result := 'Proxy Authentication Required';
    408: Result := 'Request Timeout';
    409: Result := 'Conflict';
    410: Result := 'Gone';
    411: Result := 'Length Required';
    412: Result := 'Precondition Failed';
    413: Result := 'Request Entity To Long';
    414: Result := 'Request-URI Too Long. 256 Chars max';
    415: Result := 'Unsupported Media Type';
    500: Result := 'Internal Server Error';
    501: Result := 'Not Implemented';
    502: Result := 'Bad Gateway';
    503: Result := 'Service Unavailable';
    504: Result := 'Gateway timeout';
    505: Result := 'HTTP version not supported';
    else Result := 'Error';
  end;
end;

//użycie
 ShowMessage(ConvertCode(idHTTP.ResponseCode));
0

A to Indyk nie ma ErrorCode ani ResultCode jak w Synapse? Jeżeli nie to masz odpowiedź czego użyć zamiast Indyka. Inna sprawa to pewnie da się wczytać nagłowki i je parsować w celu wydobycia kodu błedu albo to http://stackoverflow.com/questions/3018346/getting-response-from-tidhttp-with-error-code-400 szkoda że się szukać Ci Legalni nie chce i pokombinować, a nie od dzisiaj przecież korzystasz z forum oraz Internetu.

EDIT: a no ResponseCode. Wystarczyło by zerknąć do dokumentacji albo przykładów. Temat poza tym dotyczy banałów więc ląduje w Newbie.

0

Tak Masz racje olesio, zlamiłem pytanie a nie od dziś korzystam z forum ale nie czesto, bardzo rzadko coś tu napisze. Po prostu nie wiedziałem teraz będę wiedzieć. Troszkę szukałem i sie nie doszukałem chodź przyznam że zbytnio się nie wysiliłem.
Mimo wszystko dziękuje. Nie pomyślałem o ResponseCode przy użyciu try except :) myślałem że będzie to jakoś inaczej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1