Wątki: Producent i wielu konsumentów- trudności z wyeliminowaniem błędu.

0

Witam. Od kilku dni borykam się z pewnym zadaniem:
"W problemie występują P+1 wątków: 1 producent i P konsumentów, którzy dzielą wspólny zasób - bufor dla produkowanych (konsumowanych) jednostek.
Rolę bufora pełni stos (LIFO) mieszczący N liczb całkowitych, umożliwiający wykonanie operacji push i pop.

Producent działa następująco:

  • jeżeli bufor nie jest pełny, to producent umieszcza w buforze losową liczbę całkowitą.
  • jeżeli bufor jest pełny, to producent powinien zostać uśpiony do momentu usunięcia wartości z bufora przez konsumenta.

Konsument działa następująco:

  • jeżeli bufor jest pusty, to konsument powinien zostać uśpiony do momentu umieszczenia wartości w buforze przez producenta.
  • jeżeli bufor nie jest pusty, to co tk milisekund konsument usuwa wartość z bufora.

Praca wątków powinna zostać przerwana po upływie 1 sekundy, a wątek główny powinien sprawdzić, czy liczba wyprodukowanych jednostek = liczbie skonsumowanych + liczba jednostek w buforze.

Program powinien wczytać parametry P, N, tk ze standardowego wejścia."

Program, który napisałem działa, jednak kiedy ilość konsumentów jest większa od bufora pojawia się błąd, którego nie mogę się pozbyć.Może ktoś z was będzie mógł podpowiedzieć mi co muszę poprawić?

import static java.lang.Thread.yield;
import java.util.*;

class Bufor {

    int[] tab;

    int wielkosc;
    int element = -1;

    public Bufor(int max_rozmiar) {
        tab = new int[max_rozmiar];

        wielkosc = max_rozmiar;
    }

    public synchronized void Push(int W) throws ArrayIndexOutOfBoundsException {
        element++;
        tab[element] = W;
       System.out.println("Wielkosc bufora po dodaniu  "+element);
        notifyAll();
    }

    public synchronized int Pop() throws ArrayIndexOutOfBoundsException {

        
        int temp = tab[element];
        element--;
        System.out.println("Wielkosc bufora po oddaniu  "+element);
        notifyAll();
        return temp;

    }

    public synchronized void czekaj_az_Pusty() throws InterruptedException {
        while (element == wielkosc - 1) {
            System.out.format("%s czeka na opróżnienie bufora\n", Thread.currentThread().getName());
            wait();
            
        }
    }

    public synchronized void czekaj_az_Pelny() throws InterruptedException {
        if (element == 0) {
            System.out.format("%s czeka na zapełnienie bufora\n", Thread.currentThread().getName());
            wait();
            
        }
    }

}

class Producent extends Thread {

    Bufor bufor;
    int wartosc = 0;
    Random rand = new Random();

    public Producent(Bufor buf) {
        bufor = buf;
        

    }

    @Override
    public void run() {
        try {
           while (true) {
                bufor.czekaj_az_Pusty();
                sleep(100);
                int k=rand.nextInt(50);
              
                bufor.Push(k);
               yield();
               System.out.println("Producent dodal element "+k);

            }

        } catch (InterruptedException e) {
            System.out.println("interrupted");

        }

    }

}

class Konsument extends Thread {

    Bufor bufor;
    int czas_przerwy;

    public Konsument(Bufor buf, int przerwa) {
        bufor = buf;
        czas_przerwy = przerwa;
           
    }

    @Override
    public void run() {
        try {
           while (true) {
              
               sleep(czas_przerwy);
                bufor.czekaj_az_Pelny();

                
                bufor.Pop();
               yield();
               System.out.println("Konsument usunął element ");

            }

        } catch (InterruptedException e) {
            System.out.println("interrupted");

        }

    }

    public int ile_elementow(int ile) {
        ile = 0;

        return ile;
    }
}

public class Stos {

    /**
     * @param args the command line arguments
     */
    public static void main(String[] args) throws InterruptedException {

        Scanner scan = new Scanner(System.in);
        int P;
        int N;
        int tk;
        ArrayList<Konsument> watki = new ArrayList<>();

        System.out.println("Podaj wielkosc bufora");
        N = scan.nextInt();

        System.out.println("Podaj ilosc konsumentow");
        P = scan.nextInt();

        System.out.println("Podaj w milisekundach co ile usunąć wartość z bufora");
        tk = scan.nextInt();

        Bufor bufor= new Bufor(N);

        Producent producent = new Producent(bufor);
        /*Konsument konsument = new Konsument(bufor, tk);
         Konsument konsument1 = new Konsument(bufor, tk);
         Konsument konsument2 = new Konsument(bufor, tk);*/

        for (int i = 0; i < P; i++) {
            watki.add(new Konsument(bufor, tk));
        }

        
        for (Thread t : watki) {
            t.start();
        }
        producent.start();
        Thread.sleep(1000);

        producent.interrupt();
        for (Thread t : watki) {

            t.interrupt();
        }

    }

}
0

W metodzie pop() poleci Ci ArrayIndexOutOfBoundsException w miejscu

 int temp = tab[element];

w metodzie bufor.pop(). Chodzi o to, że wszyscy konsumenci czekają aż bufor będzie pełny (czekaj_az_Pelny()

). Potem Konsument1 widzi, że Bufor ma jeden element i przechodzi do metody Pop. W międzyczasie Konsument2 sprawdzi  bufor (<code class="java">czekaj_az_Pelny()

) i też przejdzie do metody pop() bo K1 jeszcze nie zdążył pobrać elementu z bufora. Zmienna element zdekrementuje się, będzie miała wartość ujemną i pojawi się wyjątek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1