Pomoc z procedurą Seek w Delphi

0

Witam napisałem taką funkcje:

f:textfile;
x,y:integer;
o:string;

if FileExists('cars.txt') then
begin
  x:=5*ShellListView1.ItemIndex;

  assignfile (f, 'cars.txt');
  reset(f);
  Seek(f, x);
    For y:=0 to 4 do
     begin
       readln(f,o);
      StringGrid1.Cells[y,1]:=o;
     end;
  closefile(f);
end; 

Kompilator czepia się linijki w której znajduje się procedura seek(f,x);
Proszę o podpowiedzenie gdzie tkwi błąd albo jak inaczej przesunąc kursor na na pozycję x

Borland Delphi 7

0

seek w pliku tekstowym nie działa ale to OCZYWIŚCIE wiesz bo czytałeś opis seek

0

czytalem ale bylo tylko napisane ze wczesniej musi byc otwart a nie ze nie dziala w tekstowym

ok dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1