Czytanie z pliku do macierzy

0

Witam,
mógłby ktoś mi pomóc jak z pliku zapisać na elementy jakiejś macierzy?

Np mam plik a.txt o zawartości:
1 2 3 4
5 6 7 8

i chciałbym wrzucić poszczególne elementy do tablicy 2D, tak bym mógł się odwołać do tych danych np macierz(2,3) by przechowywała liczbę 7 itd.

Dzięki za pomoc z góry.

0

A wiesz na początku ile wierszy i kolumn będzie miała ta macierz, czy wczytujesz co masz?

0

A to nie da się po prostu zaimportować z menu?

0
Kopernik napisał(a)

A wiesz na początku ile wierszy i kolumn będzie miała ta macierz, czy wczytujesz co masz?

Wczytuje co mam, ale na upartego mogę dodawać zmienne z wymiarami tej macierzy, najlepiej jakby była taka funkcja, która po prostu wpisuje to do listy jako jeden ciąg, a później można to podzielić sobie na trójelementowe wiersze, a później można wyciągnąć sobie wymiar tej macierzy, tak jak można to zrobić w Mathematice w następujący sposób: Plik = ReadList["example.txt", {Number, Number, Number}], a następnie wyciągnąć wymiar funkcją Dimensions.

somekind napisał(a)

A to nie da się po prostu zaimportować z menu?

Prawdę mówiąc nie wiem jak to się robi. W sumie i tak chodzi o to by wczytywać dynamicznie plik, czyli mogę sobie zmienić w nim dane zapisać, skompilować w Matlabie program i dostane nowe dane na zmienionych wartościach z pliku.

0
load 'a.txt'
% lub tak:
nazwazmiennej = load('a.txt');

Z GUI też się da. W przeglądarce prawym na plik i "Import data".

0

Dzięki, ten pierwszy sposób był mi potrzebny.

Mam jeszcze pytanie, bo się na tym nie znam, jeśli utworze sobie nowe GUI to czy da się w jakiś prosty i krótki sposób nadać obszarowi axes jakiegoś plota już gotowego do rysowania jakiejś funkcji?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1