zmiana kolejności wyrazów w linijce. Jak to zrobić?

0

Witam,
w załączniku znajduje się plik tekstowy, w którym muszę zmienić kolejność wyrazów, aby móc posortować go po nazwach ulic.
Ostatecznie kolejność musi wyglądać tak:
nazwa ulicy, skrót osiedla( jeśli jest, a jeśli nie to puste pole), osoba(razem z dopiskiem mgr. itp lub puste pole), nr.
Myślę nad tym od kilku dni i nie mam pomysłu jak to zrobić tak, aby nie zajęło mi to 2 tygodni.
Proszę o jakieś podpowiedzi jakiś skryptów, które by to posortowały.

0

Pasuje żebyś napisał w jakim języku ma być napisany ten program \ skrypt;

0

Nie znam się na tym, jest mi obojętne jaki to będzie język. Ważny dla mnie jest tylko efekt końcowy.
Czytam coś teraz o VBA dla Excela. Mam openoffica ale myślę że VBA będzie działać, tylko nie wiem czy to wystarczy.

Takich stron jak w załączniku mam ponad 200. Więc odpada raczej poprawianie każdego pliku ręcznie.

0

Nie znam się na tym, jest mi obojętne jaki to będzie język. Ważny dla mnie jest tylko efekt końcowy.

No to co, my mamy Ci ten program napisać? A wyniki przesłać mailem? Kolego zastanów się;

Takich stron jak w załączniku mam ponad 200. Więc odpada raczej poprawianie każdego pliku ręcznie.

Z takim podejściem do sprawy szybciej poprawisz je ręcznie niż uzyskasz odpowiedź na tym forum; Albo wykaż się inicjatywą i chęciami, albo zapraszam do działu Praca;

0

Liczę po prostu na jakieś wskazówki, jakiego języka użyć, którym będzie najłatwiej. Jak będę wiedział czym to zrobić to już sam się nauczę i zrobię.

0

Liczę po prostu na jakieś wskazówki, jakiego języka użyć, którym będzie najłatwiej.

Polecam najprostszy - pseudojęzyk; Napiszesz w nim wszystko i zawsze; Nawet kompilatora nie potrzeba;

Jak będę wiedział czym to zrobić to już sam się nauczę i zrobię.

Z d**y strony się za to bierzesz; To tak, jakbyś chciał się nauczyć biegać nie umiejąc chodzić;

Najpierw naucz się podstaw jakiegoś języka, a później zacznij programować; Inaczej to będziesz się zastanawiał Bóg wie ile i nic nie wymyślisz; Nie ważne jest to, jakiego języka użyjesz, ale w jakim umiesz to zrobić; Ty nie umiesz jak widać żadnego, więc do nauki;

0

biorąc pod uwagę dość nieuporządkowany format pliku, który jest w tym momencie, może chwile zająć, żeby uwzględnić wszystkie dziwne przypadki:
zwróć uwagę na brakujące przecinki (linia 42) oraz na brakująca spacja między imieniem i nazwiskiem (linia 77). W programie trzeba uwzględnić, że jak brakuje imienia to trzeba sprawdzić czy w środku nazwiska nie ma dużych liter i w tym miejscu dodać spacje. nie wiadomo czy dla całego zestawu danych nie znajdzie się więcej takich dziwnych linii

PS. Nie wolno rozpowszechniać danych osobowych

0

Weź pouzupełniaj przecinki, wczytaj do excela (wczytaj specjalne czy jakoś tak) i sobie pozamieniaj kolumny miejscami. Nie pamiętam czy eksport do csv jest możliwy, ale chyba tak. Możliwe, że obejdzie się bez programowania jak to Cię hamuje w wykonaniu zadania.

0

Zawartość tego pliku w ogóle jest dziwna, nie jest regularna, więc pasowało by napisać najpierw algorytm, który sprawdziłby każdą linię we wszystkich plikach pod kątem poprawności; Jeżeli jest możliwość, że jednej danej nie będzie (skrót osiedla), to trzeba będzie na to odpowiednio zareagować; Szkoda, że każda składowa linii nie jest oddzielona jakimś specjalnym znakiem (np. |), wtedy wystarczy funkcją ExtractStrings lub podobną rozdzielić linię na składowe i odpowiednio uzupełnić pola;

Poza tym kto wpadł na pomysł przechowywania tak dużej (koło 200 plików) ilości danych w plikach tekstowych? Program powinien przekonwertować te dane do plików co najmniej typowanych (rekordowych); Łatwość w użyciu i modyfikacji jest o wiele większa, niż w przypadku tekstowych;

Poza tym autor niech lepiej nauczy się podstaw jakiegoś języka, bo jak na dzień dzisiejszy nie jest w stanie zrobić nic;

[...] to już sam się nauczę i zrobię.

Nie nauczysz się języka w dwa dni, więc choćbyś nawet uzyskał dostateczną odpowiedź to i tak spędzisz jeszcze wiele dni (miesięcy) na nauczenie się sprawnie posługiwać językiem;

0

Gratuluję dekonspiracji 80 osób imion nazwisk i adresów. Wpisanie w Google kombinacji imion i nazwisk z listy wyrzuca plik txt i to nieźle spozycjonowany (pierwsza strona). Czy jest na sali ktoś z GIODO?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1