Własny kursor ale tylko w TImage

0

Witam kiedys juz wspominałem ze pisze painta i mam do was kolejne pytanie a mianowicie jak zmienic kursor w polu TImage na taki zrobiony przez siebie ?

0

a szukałeś, bo ja znalazłem na googlu od metra odpowiedzi

0

Tak znalazlem duzo odpowiedzi w google ale one zmienialy mi kursor w głównym oknie a ja chce tylko w polu Timage probowalem niby przypisac uchwyt ktory wskazywal na kursor do NAZWA_TIMAGE.Cursor ale niestety nie dzialalo :/

0

A co za problem ustawić jeden kursor w OnMouseMove dla TImage, a inny w OnMouseMove dla formatki? Ewentualnie w zdarzeniach dla przycisków myszki można oprogramować zmienianie się zmiennej globalnej typu boolean żeby w razie potrzeby ustawiać kursor tylko wtedy kiedy na przykład trzymamy wciśnięty jakiś klawiszy myszki. A o obsłudze kursorów w Delphi jest masę informacji w google. Wpisałem na próbę hasło najbardziej oczywiste jeżeli chcemy jakieś kursory mieć w swoim programie (przynajmniej dla mnie oczywiste) delphi load ani cursor i jako pierwszy wynik mamy tę stronę: http://delphiforfun.org/programs/Delphi_Techniques/AnimatedCursors.htm na której znajdują się przykładowe źródła.

0

Więc spróbuj napisać coś co po najechaniu na TImage zmieni mi kursor na jakis stworzony przeze mnie a po wyjechaniu za TImage ustawi strzalke zrob to uzywając tego co podałeś wyżej i potem wróć tutaj i napisz ze się myliłeś bo takie rozwiązanie nie działa :/

0

http://delphi.about.com/od/adptips2005/qt/bmp2cur.htm

a według tej strony za crMyCursor lepiej podstawić 22:
http://www.richelbilderbeek.nl/CppBuilderCustomCursor.htm

Nie sprawdzałem ale znalazłem w 5 minut.

0

@mASTEreq: nie ogarniasz podstaw, a się ze mną kłócisz. Dołączam do tego posta działąjące rozwiązanie, a robie to dopiero teraz żeby dokładnie przetestować czy działa, żebyś mi znowu nie sapał, że mam wracać, bo ja na forum jestem kiedy tylko mogę i pomagam jak tylko potrafię, jednak zarzucając mi kompletny brak znajomości tematu chciałem udowodnić Tobie, że się mylisz, a sobie, że ludzie często klepną coś na forum zamiast zajrzeć na MSDN, pogooglować i samodzielnie pokombinować, no bo niby po co jak można wymusić na olesiu odwalenie roboty za nich ;/ Kursor ładuje się z zasobów, jpg dla testów wstawiony "na sztywno". Wszystkie potrzebne pliki dołączone. Kompilowane pod Delphi 7, ale w nowszych jak i pewnie nieco starszych wersjach również powinno wszystko zaadziałać.

0

wystarczy ta linijka gdzie na początku programu (w dpr, gdzieś w initialization, create głównej formy) Screen.Cursors[22] := LoadCursor(HInstance, 'OgarnijPodstawyIDopieroWtedySieZeMnaSpieraj'); i w OI ustawić Cursor dla wybranych komponentów na 22 (generalnie 22 to taka liczba "z d**y" - po prostu musi być większa od 0 i w obu miejscach musi być taka sama). Bez dodatkowych zmiennych czy zabiegów. Ot cała JEDNA linijka kodu + JEDNA linijka dodająca zasoby do projektu i stworzenie pliku z zasobami.

Jest to oczywiście ściśle strzeżona wiedza dostępna dopiero na 99 levelu wiedzy delphiowców i oczywiście NIGDZIE tego nie ma. Za choćby sam tylko kawałek tej wiedzy trzeba słono płacić złotem (kryzys mamy więc pieniądze są w niełasce), niektórzy płacą własnym ciałem ale to już jest prywatna sprawa między obiema stronami dilu. Także w podzięce powinieneś każdemu wysłać przynajmniej po sztabce złota...

BTW jeśli kursor zamiast z zasobów byłby wczytywany z pliku to cała MAGICZNA operacja sprowadza się do JEDNEJ linii kodu i JEDNEJ zmiany w OI!!!!

0

zrobilem to tak

Screen.Cursors[22] := loadcursorfromfile('img\cur\olowek.cur');
Obraz.Cursor:=22;

moze nie mam takiej wiedzy jak wy ale program z zalacznika wyzej byl bez sensu szczegolnie z sprawdzaniem czy kursor jest na obrazku skoro wystarczy dla obrazka przypisac wlasciwosci Cursor odpowiednią wartosc xDDD

0
mastereq napisał(a)

zrobilem to tak

Screen.Cursors[22] := loadcursorfromfile('img\cur\olowek.cur');
Obraz.Cursor:=22;

moze nie mam takiej wiedzy jak wy ale program z zalacznika wyzej byl bez sensu szczegolnie z sprawdzaniem czy kursor jest na obrazku skoro wystarczy dla obrazka przypisac wlasciwosci Cursor odpowiednią wartosc xDDD

teraz to jesteś taki mądry, a gdzie byłeś jak trzeba było wygooglować jedną linijkę??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1