Potrzebuję porady w wyborze języka programowania.

2011-10-20 13:41
BeachBoy
0

Witam,
Chciałbym napisać własny projekt (żaden do szkoły, czy na studia), odnośnie symulacji pewnych zjawisk na giełdzie. Jestem średnio zaawansowanym programistą C++/Java/PHP. Sama nauka jakiegokolwiek języka raczej nie sprawi mi problemu.

Dlatego pytanie do was, jakiego języka powinienem użyć aby napisać program, który w miarę sposób utworzy wykresy oraz w miarę łatwy i przystępny sposób pobiera dane z internetu oraz wysyła je na serwery. Myślałem nad Java, bądź PHP, jednak jakiekolwiek sugestie będą mile widziane.

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 14:35
1

Jak masz coś do wykresów w Javie, czy PHP, to proszę bardzo, nie wiem jakie tam są ułatwienia.

Jeśli natomiast nie masz niczego takiego na oku, to obczaj http://jakubniwa.pl/PL/artyku[...]0w%20PyQt4%20%2B%20Matplotlib - tutaj twórca używa Matplotlib w języku Python. Pisanie własnego rysowania wykresów jest trochę niepotrzebne ;)

http://matplotlib.sourceforge.net/users/pyplot_tutorial.html - najprostsze użycie biblioteki to kilka linijek, i nie musisz nic linkować, pod Linuksem tylko zainstalować odpowiedni pakiet, pod Win tylko pobrać i umieścić w odpowiednim miejscu. Jeśli chodzi o pobieranie i wysyłanie danych, to co masz na myśli? Jest np. ftplib do python'a. Taki przykład:

import ftplib
ftp = ftplib.FTP(Hostname,Username,Password)
ftp.cwd(WorkingDirectory)
ftp.storbinary("STOR " + RemoteZipFile, file(LocalZipFile, "rb"))
ftp.quit()
edytowany 4x, ostatnio: Spine, 2011-10-20 14:43

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 14:47
szypxx
1

Do wykresów ludzie polecają JFreeChart i jest dość łatwy.

Pozostało 580 znaków

2011-10-20 16:34
BeachBoy
0

Szybko tutaj odpowiadacie mimo wszystko. :)

Wszystkie wasze sugestie przejrzę i rozważę, ze względu, że dopiero się do tego zabieram.

Wykresiki będą raczej najmniejszym problemem, bo będą opcjonalne, że tak powiem.
Bardziej chodzi o te dane. Nie chodzi mi tutaj o pliki na ftp.

Przykładowo pobieranie co 1 sekundę danych z jakiejś strony nt. któregoś indeksu, bądź mogę się dogadać z domem maklerskim, aby mi udostępniał, abym mógł je do bazy danych wysyłać i potem stamtąd na bierząco analizować. Tu mnie akurat interesuje najprostsze możliwe rozwiązanie, bardziej jaki język takie szybkie rozwiązania oferuje.

Pozostało 580 znaków

2011-10-21 08:13
0

W C# pisze się przyjemnie. Ale to tylko gdy pisanie tylko pod windę Ci nie przeszkadza.

Pod WPF jest świetna darmowa biblioteka do rysowania wykresów, na potrzeby niekomercyjne: http://www.visiblox.com/ - siararadek 2011-10-21 09:59

Pozostało 580 znaków

2011-10-21 10:01
0

Hmmmm, symulacja i analiza danych statystycznych z tworzeniem wykresów? Czyżby to idealne zadanie dla R lub MATLAB'a (a jak nie chcesz płacić to jest jeszcze GNU Octave)? Bo po co utrudniać sobie życie jak rozwiązania są gotowe.


edytowany 1x, ostatnio: hauleth, 2011-10-21 10:03
I Scilab. - Endrju 2011-10-21 12:11

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0