MS Visual c++ / zapis

0

Witajcie programiści .
Mam pewien problem. Zrobiłem notatnik w wyżej wymienionym środowisku, zapisywanie działa ale jeśli otworze plik zapisany z mojego notatnika i odpalę ten plik w innym notatniku to mam coś takiego

{\rtf1\ansi\ansicpg1250\deff0\deflang1045{\fonttbl{\f0\fnil\fcharset238 Microsoft Sans Serif;}}
\viewkind4\uc1\pard\f0\fs20 bla bla bla bla bla bla\par
}

gdzie tekst z notatnika :
user image

Jak zrobić aby w pliku był tylko ten tekst co ja napiszę w programie ?
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi

0

Bo zapisujesz w formacie RTF a nie plain text. Pewnie korzystasz z jakiejs gotowej metody tej kontrolki do zapisu, pobierz sam tekst i zapisz w "normalny" sposob.

0
icek napisał(a)

Bo zapisujesz w formacie RTF a nie plain text. Pewnie korzystasz z jakiejs gotowej metody tej kontrolki do zapisu, pobierz sam tekst i zapisz w "normalny" sposob.

ustawienia "saveFileDialog"
user image

Nic nie było brane z gotowców . wszystko było pisane przeze mnie :)

0

SaveFileDialog pozwala ci tylko wskazać, gdzie ma być zapisany plik - dostajesz ścieżkę do pliku. Tu chodzi o właściwości kontrolki w której jest tekst do zapisania. To na niej wywołujesz prawdopodobnie metodę typu Save() lub coś podobnego i to ona zapisuje dane w formacie RTF.

0

user image

o to chodzi ?

0

Dokładnie.
Pole->SaveFile()

0

Niestety to nic nie dało, a do tego wyrzuca mi błąd jeśli ustawie tak jak napisałeś:
user image

BTW zauważyłem też inny problem...ze jezeli odpalę czysty plik .txt do mego notatnika to ten wybucha ..

1

Źle mnie zrozumiałeś. Pytałes się, czy chodzi o metodę SaveFile() i ja tylko odpowiedziałem, że tak, chodzi o tą metodę. Nie chodzi o to, że masz ją odpalić bez parametru saveFileDialog1->FileName.

Update: sam nie pamiętalem jak to zrobić, ale google podaje odpowiedź na pierwszym miejscu:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/e4a710b1.aspx

0

Ok :)
To jak zrobić aby tworzyly w pliku tylko to co jest napisane w programie w RichTextBox. ? :)

0

Właśnie odpowiedziałem wyżej edytując poprzedni mój wpis.

0
bossik21 napisał(a)

To jak zrobić aby tworzyly w pliku tylko to co jest napisane w programie w RichTextBox. ? :)

Użyć przeciążonej wersji metody SaveFile i podać jako typ pliku do zapisania PlainText.

0
Tomek2 napisał(a)

Źle mnie zrozumiałeś. Pytałes się, czy chodzi o metodę SaveFile() i ja tylko odpowiedziałem, że tak, chodzi o tą metodę. Nie chodzi o to, że masz ją odpalić bez parametru saveFileDialog1->FileName.

Update: sam nie pamiętalem jak to zrobić, ale google podaje odpowiedź na pierwszym miejscu:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/e4a710b1.aspx

Dziękuję bardzo Tomek .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1