Ms Visual C++/Studio, która edycja

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-15 11:48
Daniel
0

Witam, przez MSNDAA mam dostęp do każdej wersji MS Visual Studio. Sęk w tym, że jestem newbie, nie bawiłem się programowaniem od dawna, a nawet wtedy była to tylko nauka podstaw. Nie chcę wybierać się na polowanie na króliki ze strzelbą na słonie. Tutaj znajduje się porównanie poszczególnych wersji:

http://en.wikipedia.org/wiki/[...]_Studio#Editions_feature_grid

Która wersja jest wg. was optymalna do nauki?

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 12:00
Rev
0

professional wystarczy


Pozostało 580 znaków

2011-07-15 12:21
0

Ale VS to jest strzelba na dużą zwierzynę a tobie, można odnieść wrażenie, nie jest taka potrzebna. Poszukaj czegoś lżejszego i prostszego np. code::blocks.

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 15:29
Cplus
0

Express wystarczy. Okienka możesz zrobić używając wxWidgets lub Qt.

Pokaż pozostałe 6 komentarzy
QtCreator ma wbudowany edytor ui który otwiera się znacznie szybciej niż standardowy Designer i ma prawie identyczną funkcjonalność :) Często w ui potrzębuję zmienić drobnostki (nazwy obiektów, rozmiar itp) to wtedy takie rozwiązanie jest dużo wygodniejsze :) Niestety nie pamiętam jak to jest z edycją pliku zasobów w VS2008, ale w QtCreatorze jest to zrobione bardzo wygodnie, prawie wszystko można sobie wyklikać :) Na release przełączam się dwoma kliknięciami, łatwo i szybko przełączam się pomiędzy deklaracją metody a jej implementacją. QtCreator jest wygodny. - several 2011-07-15 21:36
A tak,w Creatorze wyjątkowo mi się spodobało uzupełnianie z automatu parametrów dla metody podczas jej definiowania w .cpp-chciałbym aby Visual takiej sztuczki się nauczył ;P Co do wbudowanych edytorów form,to z początku używałem zintegrowanego z VS,ale potem jechałem tylko na Designerze,którego IDE bym nie używał.Jakoś nie mogłem zcierpieć,że mi one tyle miejsca zżerają. Hmmm powiem tak-jak Creator dorobi się takiego widoku plików oraz klas jak ma Visual,i równie prosto będzie można w nim zagnieżdżać projekty wówczas spokojnie będzie exequo z VS nr 1 pośród IDE do C++ :) - MasterBLB 2011-07-16 00:52
Ja do projektowania formy też używam designera, tego wbudowanego tylko do drobnych poprawek. Uzupełnianie parametrów metody też jest genialne:) Ooj taaak....mi też solucji brakowało, nadal brakuje. Co prawda można sobie spokojnie kilka projektów otworzyć ale dzięki solucji wszystko jest tak dobrze posegregowane. - several 2011-07-17 11:43
Otworzyć to i można,ale jak Cię najdzie Bracie potrzeba,żeby zagnieździć 1 projekt w innym,to się zaczyna droga przez mękę :/Nie ma tak dobrze jak w VS,że klikniesz prawym i dasz Add->new Project,musisz się pałować z wypisywaniem ręcznie pliku .pro - MasterBLB 2011-07-17 13:42
Indeed, dlatego ja zrezygnowałem z zagnieżdżania projektów w QtCreatorze. - several 2011-07-17 13:48

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 18:10
0

Express nie ma obsługi dodatków, a niektóre są przydatne (np. Productivity Power Tools).

Jak masz za darmo to brałbym od razu Ultimate (bo dlaczego nie?).


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-07-15 18:18

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 18:58
0

no właśnie, bierz najlepszą wersję, ja mam 2010 Ultimate, zawsze lepiej mieć więcej możliwości niż mniej ^^


...

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 20:53
0

BTW: zna ktoś jakiś sensowny ad-in do vc++ do refaktoryzacji kodu? Zacząłem się bawić Refactor! for C++, ale strasznie muli :/


Pozostało 580 znaków

2011-07-17 11:17
Daniel
0

Dziękuję za pomoc.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0