Pętla - powrót do poprzedniego menu w FPC

0

Witam, napisałem program, który wykonuje obliczenia matematyczne(trochę ich jest). Wiec za każdym razem, żeby wychodzić i wchodzić do programu tylko po to żeby cofnąć się jeden stopień do poprzedniego menu nie ma sensu. Kombinowałem sam z if i then i z repeat i until ale mi nie wychodzi. Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
Pozdrawiam!

0

Ale pomysł na co? Na powrót?
To instrukcja goto?
A może umieść to menu w pętli ?

0

Jeśli masz rozbity program na procedury, to robisz to tak (pisane z głowy, a w Pascalu nie pisałem sto lat, pewnie gdzieś BEGIN i END potrzeba):

REPEAT
   WriteLn('1. Licz1');
   WriteLn('2. Licz2');
   WriteLn('3. Wyjdź');
   Read(wybor);
   CASE wybor OF
      1: Licz1();
      2: Licz2();
UNTIL wybor = 3

W tych procedurach (Licz1 i Licz2) robisz podobne menu i wtedy, gdy już zakończą się tam obliczenia lub gdy z podmenu wybierzesz opcję (menu wyżej na przykład) to wróci do miejsca wywołania, i to menu wyżej znów się pojawi.

0

o to chodziło ?

  1. Kod źródłowy
    user image
  2. Błędy przy kompilacji
    user image
0

Prawie dobrze. Tyle, że te Twoje wywołania procedur są złe, a raczej te nazwy procedur są złe. Zapewne nie masz w kodzie takich nazw procedur jak Obliczyc pierwiastek dane liczby itd.. Najpierw napisz sobie procedurę, która taki pierwiastek liczy i nazwij ją na przykład LiczPierwiastek a później w instrukcji case wywołaj tę procedurę.
Rozumiesz?

0

chodzi na przykład o to:
var pierwiastek:real;
?

0

Zacznij od jakiegoś kursu online w którym będziesz miał wyjaśnione funkcje/procedury a wszystko stanie się jasne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1