Wybór klas i itp do stworzenia aplikacji konsolowej

2011-09-22 16:03
MarcinS
0

Niestety C# to dla mnie nowinka, a muszę się do niej zaadaptować bardzo szybko. Rys programiku konsolowego, który chcę uzyskać jest taki:

  1. na starcie programik czyta z pliku konfiguracyjnego (np w formacie .ini) o składni:

[URL]
https://blebla.bla.pl/install?
[SOFTWARE]
4828-9348-9387-9383
4828-9348-9387-9384

  1. Potem w rejestrze sprawdza czy w lokalizacji HKLM\Software\Windows\CurrentVersion\Uninstall{GUID} występują guidy s sekcji software

jeśli ich nie ma buduje komendę dla webserwisu: [URL] + [SOFTWARE]

https://blebla.bla.pl/install?sw=4828-9 ... -9387-9384

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 16:06
0

I...czego od nas chcesz?
Że to za Ciebie zrobimy?
Tak - dział praca i za rozsądną cenę dostaniesz projekt
Nie - powiedz, co miałeś na myśli


Pozostało 580 znaków

2011-09-22 16:18
Marcin
0
Patryk27 napisał(a)

I...czego od nas chcesz?
Że to za Ciebie zrobimy?
Tak - dział praca i za rozsądną cenę dostaniesz projekt
Nie - powiedz, co miałeś na myśli

Tak jak w temacie :). C# to dla mnie totalna nowość - co nie znaczy, że jej nie ogarnę, ale nie mam pojęcia na temat obsługi .ini i rejestru a tutoriale na które trafiam nie mówią wiele. Jak ktoś będzie tak miły żeby wskazać jakieś np gotowe klasy, które robotę ułatwią - ew. dobry tutorial jak wczytywać zmienne z pliku tekstowego - bo czytanie z rejestru już (może nie profesjonalnie) udało mi się ogarnąć :)

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 16:43
0

Wbudowanych klas do wygodnej obsługi plików ini nie ma, ale może to Cię zainteresuje: http://code.google.com/p/ini-parser/
Jeśli nie, to możesz sam czytać takie pliki (np. poprzez File.ReadAllLines) i parsować.

Obsługa rejestru: http://msdn.microsoft.com/en-[...]microsoft.win32.registry.aspx


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 17:14
MarcinS
0
somekind napisał(a)

Wbudowanych klas do wygodnej obsługi plików ini nie ma, ale może to Cię zainteresuje: http://code.google.com/p/ini-parser/
Jeśli nie, to możesz sam czytać takie pliki (np. poprzez File.ReadAllLines) i parsować.

Obsługa rejestru: http://msdn.microsoft.com/en-[...]microsoft.win32.registry.aspx

Krótko, zwięźle i na temat - dzięki :)

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 17:15
0

łatwiej w C# o obsługę formatu XML - we frameworku są na to co najmniej trzy sposoby.

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0