Jaka tematyka programu

2011-09-11 21:08
0

witam potrzebuje waszej pomocy , chodzi oto że nie wiem jaki program stworzyć tzn.Jaką będzie miał tematykę ... ;)
doradzcie mi proszę.
Program chce napisać w delphi.
PS.W temacie powinno być Jaka*

edytowany 3x, ostatnio: madmike, 2011-09-11 22:41

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 21:14
0

Łata do Visty


Idiots, idiots everywhere.
łata? hmm.... Takie wieeelkie poszycie chyba ^^ - xeo545x39 2011-09-14 15:48

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 21:19
Kumashiro
0

Rozejrzyj się, zobacz czego Ci brakuje, jaki używany przez Ciebie program nie spełnia Twoich oczekiwań itp. Stwórz sobie np. jakieś narzędzie, które pomoże Ci tworzyć oprogramowanie czy czym tam się normalnie zajmujesz. Możesz też dołączyć do jakiegoś projektu Open Source.

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 21:20
0

lata do visty ? w delphi ? odpuszcze sobie hehe ;D

no wypowiadać się ;]

Pozostało 580 znaków

2011-09-11 22:07
1

Downloader do plików. Coś jak JDownloader albo Uniwersal Share Downloader. Tylko najlepiej w samym WinAPI (ja ostatnio lubię pisać tylko w WinAPI, bo się człowiek może wiele nauczyć przy okazji). Możesz zrobić system pluginów do pobierania z hostingów. Wygląd może być prosty jak w USD, tylko żeby można było pobierać z polskich multihostingów jak easyfiles.pl czy rapids.pl. Może być pobieranie jednego na raz pliku żeby było łatwiej. Poza tym sortowanie, linków na liście, opcje pobierania dla konkretnego pliku, wyłapywanie URL'i ze schowka i tym pdoobne. Jeżeli byś pisał pod VCL to użyj Synapse, ale najlepiej użyć http://piechnat.pl/article/simpletcp.html do obsługi TCP/IP. Jednak najfajniej było by takie coś stworzyć pod gołym WinAPI. Jeżeli używasz Delphi 7 to polecam przy pisaniu w WinAPI, aby exeki przed "UPX'nięciem" były jak najmniejsze to skorzystać z modułów wrzuconych do osobnego podkatalogu w LIBS i tylko pod gołym WinAPI używać ich, bo pod VCL się nie skompiluje. Moduły te polecil mi Misiekd - są one do pobrania z pod adresu http://kolmck.net/sys/SysDcu7.zip - no to teraz do dzieła. Ogólnie to polecam jako coś ciekawego - napisanie w miarę funkcjonalnego programu najlepiej w WinAPI, aby exek był mały i zgrabny, a program robił coś przydatnego. Cięzko jest coś Tobie doradzić, bo nie wiem jak stoisz ze znajomością Delphi. Mogę się mylić, ale podejrzewam że tak sobie, bo inaczej byś nie tracił czasu na pisanie takich pytań i czytanie odpowiedzi, tylko już dawno zaczął coś fajnego samodzielnie pisać. A i dodam, że jak nie coś sieciowego, to jakiś fajny kalkulator programistyczny, też najlepiej w WinAPI. A jeśli coś pod VCL, to fajnie jakby ktoś napisal coś takiego jak ResED (http://www.oby.ro/rad_asm/resed/index.html), ale z wygodniejszą obsługą "Object Inspectora" i ewentualnie taki bajer, że na przykład klikamy dwa razy w kontrolkę i możemy jak w Delphi mieć zdarzenia i obsługujemy WM_COMMAND w edytorze kodu od razu albo edycję kodu dla zdarzenia EN_CHANGE dla konotreolek edycyjnych. Czyli takie połaczoną generacje pliku .rc dla okna dialogowego plus generowanie kodu źródlowego dla niego w jednym pliku .dpr. Takie coś by mi się przydało, jak znowu najdzie mnie ochota na rzeźbienie w WinAPI i Delphi. Może sam bym takie coś napisał, ale jestem za leniwy aby analizować i szukać dokumentacji jakie własności kontrolek mogą być przy wypełnianiu zawartości pliku *.rc. Ale Ty jesteś "głodny pisania" kodu to do dzieła. Dlaczego ma być tylko środowisko takie jak ResED wspomagające ASM, niech będzie takie coś i dla Delphi.


edytowany 2x, ostatnio: olesio, 2011-09-11 22:24

Pozostało 580 znaków

2011-09-12 17:59
0

hmm namyśliłem się i robię edytor języka bat i teraz mam taki problem jak napisze w memo naprzykład. "ech" to powinna byc taka chmurka lub coś innego , i tam będzie napisane : "echo" - tekst
nie wiecie jak to zrobić?

Skoro nie potrafisz korzystać z Google, to może lepiej weź się za coś łatwiejszego... - Patryk27 2011-09-12 18:05
Poza tym, memo to NAJGORSZE wyjście. Nie ma kolorowania składni, postarali się jedynie o zmianę czcionki i tła. Użyj SynEdit i stwórz swoje kolorowanie składni. - Patryk27 2011-09-12 18:06

Pozostało 580 znaków

2011-09-12 18:24
0

tego syn edita to ja nie moge zainstalowac czytalem faq i dalej nic jest jakies inne wyjscie ?

A RichTextEdit nie wystarczy? - xeo545x39 2011-09-14 15:49
richedit? NIE! - GostekPro 2011-09-15 15:39

Pozostało 580 znaków

2011-09-12 18:53
0

czytać faq dalej, wpisać na googlach: delphi how to install component


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0