skrypt php i progress bar

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-01 08:00
nieswiadomy :)
0

Witajcie drodzy użyszkodnicy :)

Piszę pewien systemik webowy (php i inne mądre rozwiązania) do którego dopisałem możliwość wysyłania maili (phpmailer), jako że maile mają wysyłać się w pętli i ma ich być dość dużo zamierzam napisać jakiś progress bar.

Zastanawiałem się nad użyciem funkcji flush, ale to chyba mało eleganckie rozwiązanie. Myślałem też nad tym aby wyniki zapisywać do bazy z jakimś niedużym sleep'em, a skrypt progress bara czyli jakiś ajax i js lub jq miałby sobie te wyniki z bazy wypluwać na ekran w postaci ładnego paska. Po całej operacji wywoływany byłby truncate wyników w bazie.

Co wy na to? Jaki jest standard tworzenia takich progress barów?

Z góry dzięki za odp. pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-08-01 10:49
0

Lepiej na stronie z progressbar za pomocą javascript np. co sekundę strzelaj ajaxem do serwera i odpytuj o liczbę wysłanych emaili. Gdzie będziesz składował tą liczbę to już inna bajka, ale jeśli po wysłaniu maili i tak chcesz usuwać taką informację z bazy, to ja robiłbym to w sesji, nie ma sensu wkładać nieużywanych danych do bazy.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0