Zarządzanie zmiennymi w innym pliku

0

user image
Witam, mam mały problem chciałbym zarządzać tym progressbarem z pliku program.cpp.
Wiem ze w pliku Form1.h wystarczy

this->progressBar1->Value = 100;

Natomiast jak to zrobić przez plik program.cpp ??

// Program.cpp : main project file.

#include "stdafx.h"
#include "Form1.h"

using namespace Przyklad1;

[STAThreadAttribute]
int main(array<System::String ^> ^args)
{
	// Enabling Windows XP visual effects before any controls are created
	Application::EnableVisualStyles();
	Application::SetCompatibleTextRenderingDefault(false); 

	// Create the main window and run it
	Application::Run(gcnew Form1());
	Form1->progressBar1->Value = 100; // Tak niestety nie działa
	return 0;
}

Szukałem i nie znalazłem nic co by działało.
Proszę o POMOC

0

pytanie brzmi: a po co chcesz to robić?
bezpośredni dostęp do pól formy powinien być tylko z wnętrza formy.

0

Kurs logiki dla początkujących:

  • main to specjalna funkcja, główna funkcja programu, (w uproszczeniu) program się kończy w momencie wyjścia z niej
  • po Application::Run masz tylko return 0, wyjście z main
  • skoro program nie zamyka się od razu to znaczy, że Application::Run się nie kończy od razu
  • zamknięcie okna powoduje zamknięcie programu
    Wniosek: kod po Application::Run wykonuje się dopiero po zamknięciu okna przekazanego mu jako argument. Koniec lekcji na dziś.
0

I dlaczego piszesz w C++/CLI?

To nie jest dobry język do nauki C++. Jak korzystać z Windows Forms, użyj C#.

0

Gratisowa lekcja:

  • Form1 jest klasą
  • odwołujesz się do klasy zamiast do instancji tej klasy przy ->
  • ???
  • nie działa!
    Wniosek: nie odróżniasz klas od instancji, zacznij od nauki programowania, klikać komponenty możesz potem.
0
kurs logiki napisał(a)

Form1 jest klasą

i celowo nawet nie istnieje zmienna, któraby przechowywała instancję tej klasy. jak widać forma jest tworzona bezpośrednio w parametrze metody Run:

Application::Run(gcnew Form1());

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1