Odwołanie do tej samej funkcji z np. menu i przycisku

0

Hej! Mam drobny problem z Java. Tzn mam jakąś funkcję która coś robi i ona jest przypisana do zdarzenia kliknięcia w przycisk. Chce się odwołać do tej samej funkcji po kliknięciu na pozycje w menu... tylko jak?

Przykładowo obsługa:

private void Zamknij_jButtonActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {                                                
        // TODO add your handling code here:
        // jakiś kod....
        if (this.isDisplayable() == true)
        {
            this.dispose();            
        }

i np. w kliknieciu na przycisk
private void ZakonczjMenuItemMouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {
// TODO add your handling code here:
Zamknij_jButtonActionPerformed(this); ----> Nie działa :(
}

Czyżby pozostało tylko zaimplementowanie mechanizmu akcji ? (używam NetBeans 7.0)

Pozdrawiam :)

0

Co znaczy nie działa? Twój pomysł jest lekko bez sensu, nie pasuje typ argumentu.
Spróbuj tak:

private void Zamknij_jButtonActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {                                                
    doSomething();
}
private void ZakonczjMenuItemMouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {
    doSomething();
}
0
Zamknij_jButtonActionPerformed(evt);
0
iooi napisał(a)
Zamknij_jButtonActionPerformed(evt);

Działa!!! Dzięki ! :)
Nie wiem jak to się stało, że tak od razu nie napisałem... :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1