Program C++ do poprawki "parzystość, dodatnia i ujemna"

0

Witam. Mam do napisania program który Sprawdza czy liczba jest parzysta czy nieparzysta oraz dodatnia czy niedodatnia.. i nie mam kompletnie pomysłu jak go pisać.. Proszę o pomoc.

ENTER napisał(a)

Witam. Mam do napisania program który Sprawdza czy liczba jest parzysta czy nieparzysta oraz dodatnia czy niedodatnia.. i nie mam kompletnie pomysłu jak go pisać.. Proszę o pomoc.

I to ma być w jednym programie..

0

Pokaż nam co już wymyśliłeś, jeśli czekasz na gotowiec z którym pójdziesz na poprawkę, to wątek pójdzie do kosza...

Podpowiem: dodatnia to większa od zera, ujemna to ta mniejsza od zera, parzysta to ta, która dzieli się przez dwa bez reszty - wystarczy?

1

Skorzystaj z tego bardzo prostego schematu:
schemat.png

0

No to jeżeli tak, to podam kod. Ale bedzie do poprawki... I czy na pewno nie da się tego napisać (tych dwóch operacji) w jednym kodzie , widocznie nauczyciel zaliczył wpadke ? :P

 #include <iostream>
 int main()
 {
 using namespace std;
 int a = 0;
 cout << "Podaj liczbe ";
 cin >> a;
 if (a > 1)
 {
 do
 {
 a = a - 2;
 }
 while (a > 2);
 }
 if (a == 2) cout << "\nLiczba jest parzysta";
 if (a == 1) cout << "\nLiczba jest nieparzysta";
 return 0;
 }

Taki do sprawdzani parzystości... ??

Aha, zapomniałem podać kodu w pierwszym poście i inaczej go ująłem... niż chciałem :)

0

Słyszałeś o modulo ?
To, co napisałeś, to najmniej wydajna metoda w tym zakichanym matrix'ie...

1

aby sprawdzić czy liczba jest parzysta wystarczy sprawdzić resztę z dzielenia.. Jeśli podzielisz liczbę przez 2 i reszty z dzielenia będzie 0 to znaczy ze jest ona parzysta.

przykład :
if liczba % 2 == 0
cout << "Parzysta";
else
cout << "Nie jest parzysta";

zaś by sprawdzić czy jest ujemna czy dodatnia wystarczy porównać czy jest mniejsza od zera czy też wieksza:
if liczba > 0
cout << "Liczba dodatnia";
if liczba < 0
cout << "Liczba ujemna";
if liczba == 0
cout << "Podana liczba jest zerem";

0

NO własnie... Dzieki wielkie. Na drugi raz wykaże więcej zaangażowania w to ;D. Teraz wszystko rozumiem... Tak to jest jak sie nie chodzi na lekcje inf. ! tylko ucieka co chwila. Dziekuję jeszcze raz ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1