Przekazywanie wartości z pola Edit do ListBoxa i automatyczne liczenie

0

Witam Państwa. Jestem w trakcie pisania programu do sklepu odzieżowego (w języku Delphi). Mianowicie stworzyłem formularz, w którym będzie można dokonywać transakcji, wpisując odpowiednie dane odnośnie konkretnego towaru. Borykam się z następującym problemem - mianowicie nie wiem, jakie kroki poczynić, aby wartości wpisywane w polach Edit po naciśnięciu przycisku z napisem "transakcja" zostały umieszczane w polu ListBox z napisem "Lista zakupów"? Drugi problem stanowi automatyczne podliczanie kwoty do zapłaty, której wartości będą pobierane bezpośrednio z komponentu ListBox i przekazywane do komponentu Edit z napisem "razem". Poniżej przesyłam rysunek szkieletu programu - http://fotofotki.pl/images/zntz7lirsf3zgf5akkv3.jpg. Prosiłbym o udzielenie konkretnych wskazówek. Dziękuje.

0
ListBox1.Items.Add(Edit1.Text);

Ja to bym do tego nie używał TListBox tylko jakąś tabelę typu TStringGrid.

0

Jeżeli w ListBox1 będą TYLKO LICZBY, to sprawa jest prosta. Po dodaniu/usunięciu kolejnej pozycji ListBox wywołać procedurę:

procedure DoZaplaty;
var
  Suma:Real;
  i:Integer;
begin
  Suma:=0;
  with Form1.ListBox1 do
    for i:=0 to Items.Count-1 do
      Suma:=Suma+StrToFloat(Items[i]);
  Form1.EditRazem.Text:=FloatToStr(Suma);
end;

Ponadto, tak jak napisał TomRiddle, lepiej zastosuj TStringGrid.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1