Tabliczka dzielenia - dodatkowe wiersz i kolumna z dzielnikem i dzielną

0

Jak dorobić to tej tabliczki dzielenia wiersz i kolumnę zawierającą dzielną (kolumna) i dzielnik (wiersz)?
(Do tego jest formularz, ale go nie wstawiam i tak jest tutaj nie potrzebny).

 <?php
    $cols=$_POST['cols'];
    $rows=$_POST['rows'];
    if ($cols>0&&$rows>0)
    {
	echo "<table border=1 cellspacing=10 height=100>";
	for ($i=1;$i<=$cols;$i++)
	{
	    echo "<tr>";
	    for ($j=1;$j<=$rows;$j++) echo "<td align=center>".number_format(($i/$j),2)."</td>";
	    echo "</tr>";
	   
	}
    echo "</table>";
    }
    else echo "Wprowadź poprawne dane";
?>

Ma to wyglądać tak (mi właśnie brakuje tego wiersza i kolumny na żółto):

user image

0

Obie pętli zacznij od zera zamiast jedynki.
Zawartość wewnętrznej zamień na
i?(j? tu_ten_twój_numberformat : i ):(j? j :"")

0
_13th_Dragon napisał(a)

i?(j? tu_ten_twój_numberformat : i ):(j? j :"")

Sory, ale nie wiem o co w tym zapisie chodzi. Jakieś pytajniki i dwukropki - nie wiem jak mam to wstawić.

0
Maro369 napisał(a)
_13th_Dragon napisał(a)

i?(j? tu_ten_twój_numberformat : i ):(j? j :"")

Sory, ale nie wiem o co w tym zapisie chodzi. Jakieś pytajniki i dwukropki - nie wiem jak mam to wstawić.

Nie wiesz co to jest operator warunkowy?

0

No teraz już wiem, ale tego zapisu wciąż nie rozumiem. Jak wstawię to za wewnętrzną pętlę jak pisał Dragon to nie działa.

0

Operator trójargumentowy (warunkowy):

warunek?wartość_dla_true:wartość_dla_false

może wystąpić po prawej stronie:

c=warunek?wartość_dla_true:wartość_dla_false;

wtedy należy to czytać jako:

if(warunek) c=wartość_dla_true; else c=wartość_dla_false;

może też wystąpić po lewej stronie:

warunek?zmienna_dla_true:zmienna_dla_false=c;

wtedy należy to czytać jako:

if(warunek) zmienna_dla_true=c; else zmienna_dla_false=c;

Ponieważ jest to jednak operator a nie if to może być dowolnie zagnieżdżony.

0

Źle się wyraziłem - "za zawartość wewnętrznej pętli" powinno być - tak też zmieniłem w programie. Natomiast to że mi nie działa to już nie problem czytania, ale zrozumienia programowania (dlatego twoja porada została przeze mnie źle wykonana), dlatego najlepiej by było jakiś napisał jak ma wyglądać ta linijka, którą mam zmienić - zajmie ci to mniej czasu niż opisywanie operatora warunkowego, co mi i tak nic nie daje póki nie zobaczę tego "w użyciu". Ja wiem, że lubicie zasadę "nikt programów za ciebie pisał nie będzie", ale jest też inna forumowa zasada - nie chcesz nie pomagaj. Podsumowując proszę o cały kod, najlepiej sprawdzony czy działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1