Usuwanie tekstu z pola Edit

2011-02-21 17:00

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Witam. To moje początki z Delphi 7. Chciałbym zrobić przycisk tzw. Backspace do usuwania tekstu z pola Edit. Czy mógłby mi ktoś napisać jak to zrobić?

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-02-21 17:04

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 17:03

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Helsingør / FZ

0

Takie tematy to w dziale Newbie pisz.

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 17:06

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Dziękuję, będę pamiętał na przyszłość

Pozostało 580 znaków

xeo95
2011-02-21 17:19
xeo95
0

Chodzi Ci o zwykły przycisk TButton, którego akcją jest czyśczenie TEdit? Wstawiasz Button'a i w OnClick dajesz:

Edit1.Text := '';

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 17:19

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Edit.Text := '';
Edit.Clear;


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 17:27

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Źle sprecyzowałem, chodziło mi o pojedyncze kasowanie znaków :) Tak jak przycisk Backspace z klawiatury komputera.

edytowany 1x, ostatnio: radi20, 2011-02-21 17:27

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 17:30

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a który znak byś chciał usnąć?

BTW zgadując Twoje następne pytania zapoznaj się z
funkcja Delete, Copy
i właściwości Edit SelStart i SelLength


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 17:35

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Ostatni znak, np mamy abcd to po przyciśnieciu przycisku jeden raz usuwałby ostatni znak, czyli zostawałoby abc i kolejny raz po przyciśnięciu zostawałoby ab itd.

Pozostało 580 znaków

2011-02-21 18:22

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0
var s : string;
...
s := edit1.text;
if (length(s) > 1) then
setlength(s, length(s)-1);
edit1.text := s;

albo prosciej z uczyciem substring, jesli cos takiego jest w Delphi.

edytowany 1x, ostatnio: [losowa nazwa], 2011-02-21 18:23

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0