zapis pola Edit do pliku

0

jak zapisać edit do pliku.txt?
napisałem taki kod ale po naciśnięciu button w pliku zapisuje się np. 16b2cdc zamiast dawid wpisany w pole edit.

 
ofstream plik;
plik.open("plik.txt");
plik << Edit1->Text.c_str()<< endl << Edit2->Text.c_str();

odczyt z pliku

 
ifstream plik("plik.txt");
char buf[256];
plik >> buf;
Edit1->Text = buf;
0

Co to za struktura Edit1?
Możesz pokazać jej kod?

0

Edit to komponent z programu Borland C++

0

Jeśli Edit jest uchwytem do pola tekstowego (HWND) np.

 HWND hEdit = CreateWindowEx(0, "EDIT", "tekst", WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_BORDER | WS_VSCROLL | ES_MULTILINE | ES_AUTOVSCROLL, 151, 1, 617, 150,hwnd, NULL, hInstance, NULL );

to żeby wczytać tekst z pola Edit do zmiennej LPSTR (char) Bufor* to wpierw musisz poznać długość tekstu w Edicie, następnie zaalokować pamięć w Buforze i przekopiować tekst:

 
DWORD dlugosc = GetWindowTextLength( hEdit ); //okresla długość wpisanego tekstu
LPSTR Bufor =( LPSTR ) GlobalAlloc( GPTR, dlugosc + 1 ); //alokuje pamięć
GetWindowText( hEdit, Bufor, dlugosc + 1 ); // kopiuje tekst

Na koniec zwalniasz Bufor:

GlobalFree(Bufor); 

A żeby zapisać tekst do pliku poczytaj ten tutorial - bardzo fajny http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/Podstawy/Pliki/180

Ehh... Nie o to Ci chyba chodziło. Posurfowałem troszkę i znalazłem coś takiego:
http://members.chello.pl/p.malak/bb/porady/files23.html
http://komputery.katalogi.pl/Borland_C%2B%2B_Builder_%2B_formularza_zapisuj%C4%85cy_do_pliku-t137937.html

... może pomoże

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1