Odwzorowanie wymiarów

0

Witam!

Mam do wypełnienia pewien formularz o określonych wymiarach. Formularz jest wyświetlany w Image'u. Mam też gotowe puste blankiety częściowo zadrukowane. Wymiar obrazu = rozmiarowi blankietu. W programie na imagu w polach do wypełnienia wstawiłem labely. Jest to taka siatka. Gdy drukuję wypełniony formularz za pomocą form.print; labely są poprzesuwane. Wygląda jakby się wszystko rozciągnęło. Miejsca labelów nie pokrywają się z miejscami pól na blankiecie. Wymiary formy = wymiary Imaga. Auto size dla formy=false. Korzystam JvLabela - orientacja komponentów pionowa. Proszę o pomoc.

0
czapka123 napisał(a)

Wymiar obrazu = rozmiarowi blankietu.
że niby w jakich jednostkach??? Policzyłeś ile pixeli na kartce w pionie i poziomie ma blankiet? A może wpadłeś na genialny pomysł i zmierzyłeś image linijką na ekranie...

0

blankiet ma wymiary 6cm na 21cm. 236 pixeli na 826 pixeli w pliku jest napisane... 96dpi w pionie i poziomie

Sprawa wygląda tak, że wszystkie elementy do wydrukowania muszą być ustawione niżej niż pola na druczku.

Blankiet fizyczny ma rozmiar jak blankiet w jpgu. PPI formy 96... może to mieć coś wspólnego z moim problemem?

Może to coś z jakimś zakotwiczeniem labeli? .sick!! :/

0

Tylko o ile te labele "uciekają w górę" ?
Nie przypadkiem o wysokość paska tytułu okna? Jeżeli tak to spróbuj czegoś na kształt:

var
  CaptionHeight: Integer;
begin
  CaptionHeight:= GetSystemMetrics(SM_CYCAPTION);
  //ewentualnie do tego w zależnosci czy mozna zmienia rozmiar okna czy nie
  //CaptionHeight:= CaptionHeight + GetSystemMetrics(SM_CYFIXEDFRAME);
  //lub
  //CaptionHeight:= CaptionHeight + GetSystemMetrics(SM_CYSIZEFRAME);
  Label1.Top:= Label1.Top + CaptionHeight;
  Form1.Print;
  Label1.Top:= Label1.Top - CaptionHeight;
end;
0

Niestety, nic to nie daje..., Labely nadal są poprzesuwane... wszystko oscyluje w okolicach właściwego miejsca. Na wydruku odchyłka wynosi od 5mm-10mm.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1