Java - krótko i na temat

0

Witam , mam parę pytań początkującego w stosunkach z javą.
1. Czy w javie da się pisać aplikacje okienkowe z taką łatwością ( drag&drop ) jak np. delphi ? ( chodzi mi o jakieś środowisko ).
2. Czy są gotowe komponenty ? Czy też wszystko trzeba pisać od 0. Kolorowanie składni np. , łączenie z internetem.
3. Czy np. pod linuxa trzeba tworzyć to jakoś inaczej ? Czy po prostu to działa na wszystkich systemach po kompilacji ?

Mam nadzieję , że jeśli będę miał jeszcze jakieś pytania to chętnie forumowicze odpowiedzą.

																Marcin
0
  1. Tak, najpopularniejsze IDE (Eclipse, Netbeans, IntelliJ Idea) mają GUI buildery (Eclipse chyba w postaci wtyczki)
  2. Mysle że Java ma znacznie bardziej rozbudowane biblioteki niż Delphi ;)
  3. Zasadniczo na poziomie języka nie, chociaż trzeba brać pod uwagę środowisko pod które się pisze, bo pewne rzeczy wyglądają inaczej i zachowują się inaczej.
0

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Chcę się przerzucić na Linuxa i dlatego moje zainteresowanie java.

0

Po pierwsze żaden język nie stosuje takiego, lekko "spaczonego", podejścia, jak Delphi. To znaczy np w Javie masz od razu wbudowane kolekcje i ludziom nie przyjdzie nawet do glowy, zeby, powiedzmy, trzymac dane w ukrytym memo ;p Bo to absolutnie nie do tego sluzy. Java, moim zdaniem, jest bardziej rozwinieta od Delphi oraz dziala na praktycznie wszystkich platformach (komorki, strony www, systemy operacyjne, itp.).

Generalnie... warto ja poznac choc troche ;)

A co do "Delphiopodobnego" jezyka dzialajacego na linuxie, to poczytaj sobie jeszcze o Qt (wyrosl z C++).

0

Ostatnio się właśnie za jave zabrałem. Ogólnie fajny język... ale te jej typy ogólne -tragedia imo (strasznie mnie odstraszają)

0

ogólnie mi chodzi o to , że java ( netbeans ) to darmowe środowisko i technologie i na których chyba dodatkowo można zarobić. I oczywiście jest plusem działanie na przykładowo linuxie który także jest darmowy :)

0

No Java i NetBeans są darmowe i przenośne. Jeśli chcesz robić duże programy na desktopy typu edytory kodu to możesz skorzystać z NetBeans Platform: http://netbeans.org/features/platform/ Oparte na Swingu, więc będziesz mógł łatwo podpinać kontrolki znalezione na innych stronach.

Przykładem programu opartego na NetBeans Platform jest na przykład jMonkeyPlatform: http://jmonkeyengine.org/tag/jmonkeyplatform/

0

używał ktoś może bazy danych + java ? Jest coś w stylu sqlite zeby działało pod linuxem i windowsem ?

pozdrawiam

0

Myślę, że dużo osób, ja aktualnie coś takiego piszę z bazą MS SQL. Nic nie stoi na przeszkodzie użycia innego DBMS. http://download.oracle.com/javase/tutorial/jdbc/basics/index.html

0

JDBC do sqlite jak najbardziej też istnieje: http://www.zentus.com/sqlitejdbc/

0

Jest coś w stylu sqlite zeby działało pod linuxem i windowsem ?

Sądząc po budowie pytania mniemam, że chodzi ci o bazę, którą można łatwo przenieść i dystrybuować wraz z programem. Przykładem takiej bazy jest np: www.h2database.com . 100% Java, a więc nie trzeba dołączać binarek dla każdego systemu osobno. No i możesz pisać procedury składowane w czystej Javie.

0

Bardzo dziękuje za odpowiedzi :) Będę dalej walczył z Netbeans i mam nadzieje , że się uda :)

0

Sorki , że truję znowu :) Ale nie zna ktoś może komponentu dla netbeans do kolorowania składni ? Czy takowy istnieje czy też trzeba napisać samemu. I jeszcze jedno pytanie. Lepiej pisać samemu formularze itp czy korzystać z graficznej możliwości tworzenia tych formularzy jakie daje netbeans. Bo widziałem pare tutków to wszystko z ręki klepią.

0

A szukałeś w googlu np: "swing syntax coloring"? NetBeans jest oparty na Swingu, więc szukaj kontrolek Swingowych.
Np: http://code.google.com/p/jsyntaxpane/

Bardziej skomplikowane formularze najlepiej klepać za pomocą tego graficznego edytora. Ja ręcznie klepałem tylko na kursie Javy na studiach, ewentualnie można klepać ręcznie jakieś bardzo proste Frejmy, typu dwa upchnięte Labele, jakiś Edit i Button, tzn takie, że szybciej się zaklepie ręcznie niż wyklika w edytorze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1