kilka pytan w sprawie delphi

0

Witam, mam kilka pytan zwiazanych z delphi,

1.Jak dać linijke taka jak jest w word ?
2.Jak zrobić, żeby po obejrzeniu filmu w komponecie Shockwaveflash okno sie zamykało,(jakis form, ale nie program) w tym przypadku ?
3.Jak zrobić najlatwiejsze logowanie do programu ? chodzi mi o to że np w lokalizacji (D:\A\B\C) sa dwa pliki, jeden zawierający haslo, a drugi nazwe użytkownika,?
4.Jak zrobić, że progressbar leci (w tym przypadku ładuje), a w jednym label pokazuje ile jest %%, a w drugim label pisze np co aktualnie robi (np ze sprawdza system, potem ładuje użytkownika, ładuje dane itp) ?
5.To pytanie dotyczy tez progressbar, ale ze jeden pasek pokazuje (np. aktualny postęp), a drugi (np. postep ogólny) ?
6.Czy da sie komponecie Shockwaveflash wyłączyć menu (takie jak w youtube czyli przewięcie, play, stop itp.) i dac wtedy mediaplayer ?

0

robisz strasznie glupie programy dla ktorychodpowiedz nie jest jedn oznaczna daj se spokoj i sklej cos sensownego wg mnie masz 11 lat nikt normalny nie robi takich badziewii

0

google.pl

Najpierw tam szukaj.

0
KonradXX napisał(a)

1.Jak dać linijke taka jak jest w word ?

Nie użwam Worda tylko Open Office, ale o jaką linijke chodzi jakąś boczną
z tabulatorami czy po prostu pasek narzędziowy jak ToolBar? Sprecyzuj to.

2.Jak zrobić, żeby po obejrzeniu filmu w komponecie Shockwaveflash okno sie zamykało,(jakis form, ale nie program) w tym przypadku ?

Nie używałem tego komponentu nigdy, ale pewnie ma jakieś zdarzenia OnXXXXXX.
Należy poszukać odpowiedzialnego za koniec odtwarzania albo jakiejś zmiennej co
przechowuje aktualny i maksymalny czas filmiku. I teraz jeżeli PozycjaFilmu równa
się CalkowitaDlugoscFilmiku to zrób po prostu Close formatki lub Free komponentu.

3.Jak zrobić najlatwiejsze logowanie do programu ? chodzi mi o to że np w lokalizacji (D:\A\B\C) sa dwa pliki, jeden zawierający haslo, a drugi nazwe użytkownika,?

Zobacz te źródło http://www.speedyshare.com/files/25756587/logon_to_app.rar
zawiera wszyskie potrzebne pliki, według mnie najprościej jak się da zrobione, a
jak chcesz coś inaczej to poszukaj dodatkowych informacji na google o tym, jak
do pliku zapisywać dane oraz odczytywać, a i ewentualnie jak zaszyfrowac dane,
bo przechowywanie w osobnych plikach nazwy usera i w drugim - hasła jest bez
sensu, co będzie jeżeli jeden z plików zostanie usunięty, lepiej tryzmać je w 1
pliku typowalnym albo bazie danych, ale na ten temat jest mase info w google.

4.Jak zrobić, że progressbar leci (w tym przypadku ładuje), a w jednym label pokazuje ile jest %%, a w drugim label pisze np co aktualnie robi (np ze sprawdza system, potem ładuje użytkownika, ładuje dane itp) ?

W Labelu nad progressBarem albo w GroupBoxie w którym się on znajduje pisz co
aktualnie robisz, zmieniając jego Caprion w kodzie w tych miejsach w których się
to dzieje, a w drugim pokazuj po prostu postęp przez zmienianie jego Position.

5.To pytanie dotyczy tez progressbar, ale ze jeden pasek pokazuje (np. aktualny postęp), a drugi (np. postep ogólny) ?

Tak samo w jednym pokazuj postęp a w drugim ogólny. Jeżeli robisz na przykład
kopiowanie plików to jak chcesz pokazać ile plików skopiowano to jao Max daj ich
ilość, a w Position aktualnie kopiowany, a dla całości zrób sumę rozmiarów w Max
a we własności Position dodawaj rozmiar skopiowanego pliku. Jak pobrać rozmiary
znajdziesz również informację w google. Jest na ten temat dużo, tylko poszukać.

6.Czy da sie komponecie Shockwaveflash wyłączyć menu (takie jak w youtube czyli przewięcie, play, stop itp.) i dac wtedy mediaplayer ?

Nie mam pojęcia, ale poszukaj czy nie ma on jakiś własności, które to ułatwiają.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1